Gyurkity Péter

Márciusban jönnek az Intel új asztali chipjei

Ezek a példányok is csúsznak, egy éven belül viszont befut a következő generáció.

Az Intel új fejlesztéseivel kapcsolatban augusztus folyamán már beszámoltunk arról, hogy ezek alaposan csúszni fognak, akkor pedig arra is kitértünk, hogy az asztali típusok egyelőre maradnak 14 nanométeren. Ez így is lesz, egy friss hír szerint csak jövő márciusban számíthatunk a debütálásra.

A külsős forrás állítása szerint a gyártó márciusra módosította a rajt dátumát, vagyis a 11. generációs Rocket Lake-S chipek ekkortól kezdve cserélik majd fokozatosan le a 10. generációt képviselő Comet Lake-S processzorokat. Mindenképpen kedvező számunkra, hogy az új példányok továbbra is az LGA-1200 típusú foglalatba illeszkednek majd, ezek ráadásul kompatibilisek lesznek a 400-as sorozatú alaplapokkal (lásd Z490), és mivel ezek egy része már eleve a PCIe 4.0 támogatásával érkezik, az új chipek teljes funkcionalitását is kihasználhatjuk majd.

Ahogy említettük, az asztali vonalon egyelőre maradnak a 14 nanométeres gyártástechnológiánál, ami szintén azt jelzi számunkra, hogy az Intelnek alaposan meggyűlt a baja ezzel. A jövő év második felében (legalábbis a jelenlegi elképzelés szerint) viszont már befutnak a 12. generációs Alder Lake-S chipek, amelyek végre 10 nanométeres csíkszélességen készülnek el, addig viszont meg kell elégednünk a PCIe 4.0, a DDR4-memória és a Thunderbolt 4.0 szabványokkal, illetve az Iris XE integrált grafikus vezérlőkkel – ez utóbbiak komoly előrelépést ígérnek, legalábbis a közvetlen elődökhöz képest.

Az Alder Lake-S esetében azt is érdemes megemlíteni, hogy ezek már hibrid kialakításra épülnének, követve az ARM példáját. Egy friss adatbázis-bejegyzés szerint egyes típusok 16 maggal (32 szállal), 1,4 GHz-es órajellel, valamint 30 MB-os L3-gyosítótárral futnak majd be, bár a kép még nem teljesen tiszta, hiszen ezek asztali példányok lennének, miközben a bejegyzésben noteszgépekbe szánt változatokat említenek meg – nem beszélve néhány elírásról, mint például a „DRR4-memória”.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)