Berta Sándor

Vizsgálatot indíthat Peking az Alphabet ellen

Kína a saját cégei elleni amerikai csapásokra válaszként most eljárást készít elő a konzorcium ellen.

Peking elsősorban azt fogja tanulmányozni, hogy az Alphabet adott esetben mennyire élt vissza a meghatározó pozíciójával az Android operációs rendszer esetében azért, hogy akadályozza a piaci versenyt. A kínai piaci versenyfelügyelet ennek kiderítésére készít elő egy vizsgálatot.

Két forrás azt mondta, hogy már októberben döntés születhet azzal kapcsolatban, hogy valóban sor kerül-e formális eljárásra. Amennyiben valóban elindul egy ilyen vizsgálat, akkor az tovább súlyosbíthatja az ázsiai ország és az Amerikai Egyesült Államok amúgy is feszült viszonyát. Ráadásul egy ilyen lépés bizonyos szempontból visszavágásnak is tekinthető azért, ahogyan az USA viselkedett az elmúlt hónapokban a Huawei távközlési konszernnel szemben.

Eddig hivatalosan sem az Amerikai Egyesült Államok, sem Kína nem kommentálta a nyilvánosságra került információkat. A kínai óriáscéggel kapcsolatban nemrég derült ki, hogy hamarosan megjelenik a HarmonyOS 2.0 első előzetese, de azt első körben kizárólag a külső fejlesztőknek és nem a végfelhasználóknak szánják, s a szoftver elérhető lesz okostelefonokra, táblagépekre és laptopokra. Az már tavaly decemberben kiszivárgott, hogy a Huawei számos olyan terméket akar piacra dobni, amelyeken a HarmonyOS operációs rendszer fut majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!