Berta Sándor

Frankfurtban szerverek hőjével fűtenek majd egy lakónegyedet

A német városban több mint ezer lakás fűtését oldják meg ilyen módon.

Frankfurt am Main Gallus negyedében a Westville építési projekt keretében elbontják az Avaya nevű komplexumot azért, hogy annak helyén 1300 lakásból álló új lakónegyedet hozzanak létre. Az Avaya lebontása már elkezdődött és utána öt esztendő alatt építik fel az új 1300 lakást, amelyekben kereken 3000 ember lakhat majd.

A Westville jelenleg a német város egyik legnagyobb lakásépítési programja. Az új lakónegyedet a Baufrösche, a Wentz Concept, a Michael Landes és a Karl Richter építési irodák tervei alapján hozzák létre. A szakemberek összesen négy nagy lakóblokkot építenek fel bérlakásokkal és belső udvarokkal, 1100 parkolóhellyel, valamint három óvodát, hat játszóteret és egy központi helyen vendéglátóhelyeket, boltokat és egy szupermarket diszkontot. A tervek alapján 380 lakást a piaci árnál olcsóbban fognak elérhetővé tenni, azok fele klasszikus szociális lakás lesz.

Az építkezés várhatóan jövőre kezdődik. Miután az Avaya egykor ipari terület volt, így szennyezett és az Instone beruházó cégnek meg kell tisztítania - még a talajvizet is. A projekt várhatóan 2025-re zárulhat le. A program különlegessége, hogy az utca túloldalán található egy számítógép-központ, amelynek a tulajdonosa először meg akarta akadályozni az építkezést, mert attól tartott, hogy a szerverek hűtése túl hangos lesz az új lakók számára. Azóta viszont nagyot fordult a világ és a felek megállapodtak nem csupán a zajvédő falak felépítéséről, hanem arról is, hogy a szerverek által termelt hővel fogják fűteni a lakások egy részét.

Ralf Werner, az Instone helyi részlegvezetője kiemelte, hogy a lakónegyed által fogyasztott energia jelentős részét a számítógép-központ által termelt hőből állítják majd elő. Így jön létre Frankfurt am Main legtisztább negyede.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!