Berta Sándor

Hamisított videókat felismerő szoftvert készített a Microsoft

A cég olyan programot alkotott meg, amely megbízhatóan képes kiszűrni ezeket a felvételeket.

A deepfake-anyagok számítógéppel generált álló- és mozgóképek, amelyeket meglévő fotókból és videókból készítenek. Így lehet valósághű tartalmakat gyártani például ismert személyekről. Ezek lebuktatására az Albany Egyetem munkatársai már tavaly májusban kifejlesztettek egy olyan alkalmazást, amely képes azonosítani a hamis videókat. A szoftver kis részletek segítségével szűri ki, hogy melyik felvétel valódi és melyik nem.

Az árulkodó jelek között van, ha az anyagban szereplő személy egyáltalán nem vagy csak ritkán pislog, nem természetesek az arc- vagy a fejmozdulatai, illetve, ha az arcból vagy a hajból hiányoznak kisebb részletek. Az emberek többségét megtévesztik a deepfake-tartalmak.

Tom Burt, a Microsoft ügyfélbiztonságért felelős alelnöke és Eric Horvitz, az óriáscég tudományos vezetője a közös blogbejegyzésében azt írta, hogy egy olyan programot készítettek, amely akkor is felismeri a deepfake-videókat, ha arra az emberi szem nem lenne képes. A Video Authenticator nevű megoldás a fotókat és a mozgóképeket egyaránt átvizsgálja manipulációk nyomai után. A két menedzser szerint fejlesztés fontos lépés a demokrácia védelmében.

A Video Authenticator az eredeti és a végeredményként szolgáló anyagokat egyaránt megvizsgálja, így fedez fel olyan apró különbségeket, például a szürkeárnyalatokban vagy a képélesség tekintetében, amelyek kiszűrésére még az emberi szem sem lenne feltétlenül képes.

Az alkalmazást többek között a Faceforensics++ és a The Deep Fake Detection Challenge Dataset segítségével képezték ki. Mind a két fejlesztés a deepfake-tartalmak elleni intézkedésekhez készült.

Azzal mindenesetre a Microsoft munkatársai is tisztában vannak, hogy a hamisítási módszerek rendkívül gyorsan fejlődnek, így a legújabbakat a most bemutatott szoftver sem tudja majd felismerni, ezért a vállalat mindenképpen további kutatásokat akar végezni ezen a területen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Egy videós szakember valószínűleg többre is képes, mint ez a szoftver,
    az utóbbi sebességben viszont biztos veri az előzőt.