Berta Sándor

Minden korábbinál több videót törölt a YouTube

A platform a koronavírus-járvány miatt a munkatársai helyett inkább az algoritmusaira támaszkodott.

A YouTube bejelentette, hogy a második negyedévben összesen 11 401 696 felvételt és 1 998 635 csatornát távolított el a rendszeréből. Az előbbi új rekordnak számít. A jelenség hátterében az áll, hogy a szolgáltatás a feladat elvégzésével egyre inkább az algoritmusokat bízza meg az emberek helyett. Az oldal a változtatást elsősorban a koronavírus-járvánnyal indokolta és annak ellenére döntött így, hogy tisztában volt azzal, hogy emiatt átlépheti a határt és akár túlzottan szigorú szabályozást is alkalmazhat.

A portál hangsúlyozta, hogy az új intézkedés várhatóan az év végéig marad hatályban és számára a tartalmakkal kapcsolatos felelősségvállalás az elsődleges. A cég alkalmazottai március óta otthonról dolgoznak, ezért sem támaszkodhatott nagy mértékben rájuk. A YouTube egyébként már a koronavírus-járvány kezdetekor rámutatott, hogy az algoritmusok alkalmazása miatt a felhasználók úgy érzékelhetik majd, hogy túlzottan szigorú lesz a szabályozás ezen a területen és gyakoriak lehetnek a hibás döntések az anyagok törlésekor.

A videók eltávolítása miatt a tartalomgyártók a második negyedévben körülbelül 325 000 panaszt nyújtottak be a vállalatnál. Összehasonlításul: az első negyedévében ez a szám csupán 166 000 volt. A társaság a növekedésre úgy reagált, hogy megnövelte a panaszokkal foglalkozó dolgozók számát. Ezután több mint 160 000 felvételt újra elérhetővé tettek. Az első negyedévben csak 41 000 törölt anyaghoz engedélyeztek újra hozzáférést.

Fontos lenne ugyanakkor, hogy az alkalmazott irányelvek ne változzanak túl gyakran, mert azokat a tartalomgyártók nem mindig tudják követni. Emellett arra is ügyelni kellene, hogy a platform ne használja az algoritmusok alkalmazására indokként például a koronavírus-járványt. Az egyedi esetek megítélésére pedig továbbra is szükség van emberekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #2
    Ez sajnos így igaz- nekem is elég sokat töröltek még tavaly, nem is szólok azóta hozzá semmihez, értelmetlen.
  • morguldae #1
    A youtube egy fos manipulált brutál cenzúrázott oldal lett! Olyan, hogy szabad véleménynyilvánítás ott már nincs! Csakis a google által irányított véleménye lehet az embereknek! Már nem is érdemes ott semmihez sem hozzászólni. A gagyi algoritmusaik mindig találnak olyan szót ami nem engedélyezett oszt törlik az egész hozzászólást! Gagyi, fos!