Gyurkity Péter

5G-t hoz a laptopokba a MediaTek chipje

Az Intel közreműködésével jövőre bukkanhatnak fel az első ilyen PC-k.

Az egyre erősebb mobilchipek megjelenésével egyértelműen kirajzolódik a trend, amelynek révén az eddig kifejezetten a hordozható eszközök területére koncentráló gyártók egyre közelebb kerülnek a PC-k szegmenséhez. Ennek részeként kerül sor az 5G támogatásának bevezetésére, amely a MediaTek és az Intel együttműködésre révén valósul meg a közeljövőben.

A MediaTek hivatalos bejelentésében arról olvashatunk, hogy a T700 5G néven futó modem kifejezetten laptopokban teljesít majd szolgálatot, ez pedig mind a standalone, mind pedig a non-standalone változatban lehetővé teszi a Sub-6 5G hálózati architektúra támogatását, vagyis a tisztán az új generációra épülő, illetve a 4G LTE-re támaszkodó hálózatok sem jelentenek majd gondot azon laptopok számára, amelyek már ezen új modemmel jelennek meg a piacon. A legfőbb cél nyilván a két terület, ezzel pedig a két, részben már elkülönülő felhasználói tábor összekapcsolása, hiszen ez komoly mértékben kibővítheti a gyártók saját piacát, bár az még kérdéses, hogy mennyiben lesz igény az ilyen funkciót nyújtó laptopokra.

Az Intel esetében gyanítható, hogy a saját modemes részleg tavalyi értékesítése után ilyen úton-módon szeretnének továbbra is jelen lenni a mobilos szegmensben, illetve olyan opciót kínálni a felhasználóknak, amelynek révén a cég neve és logója a jövőben is ott lebeg majd százmilliók szeme előtt. Ezzel együtt közelebbi összeütközésbe kerülnek a Qualcomm megoldásaival, hiszen ez utóbbi cég a Lenovo Flex 5G esetében valósította meg ugyanezt, vagyis annak leszünk szemtanúi, hogy a riválisok miként igyekeznek majd nagyobb szeletet megkaparintani egy érdekes, tulajdonképpen némileg hibridnek tekinthető piacból.

Ami az új laptopok megjelenését illeti, az Intel és a MediaTek hardveres komponenseivel ellátott első példányok valamikor a jövő év elején rajtolnak majd el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!