Berta Sándor

Az emberek archőmérséklete alapján lesznek beállíthatók a klímaberen­dezések

A jövőben akár az egyes csoportokra lebontva is meghatározhatók lesznek az épületeken belüli hőmérsékletek.

A Michigani Egyetem munkatársai által megalkotott Human Embodied Autonomous Thermostat (HEAT) nevű rendszer kényelmes klímaberendezés-beállításokat tesz lehetővé. A HEAT hőkép- és 3D-videokamerákat használ azért, hogy egy helyiségben tartózkodó emberek arcáról leolvassa, hogy miként kell optimálisan beállítani egy klímaberendezést. Mindez nem csupán jobb közérzetet biztosít az egyes munkavállalók számára, hanem csökkentheti az energiafogyasztást is.

Carol Menassa projektvezető hangsúlyozta, hogy a HEAT nem feltűnő módon maximalizálhatja a kényelmet és ezzel párhuzamosan lehetővé teheti a kevesebb energia felhasználását. Az új rendszer előnye, hogy a felhasználóknak nem kell szenzorokat viselniük, hanem azok szerepét átveszik az adott helyiséget felmérő hőkép- és a 3D-kamerák, amelyek a bent tartózkodó személyek arcának hőmérséklete alapján ismerik fel, hogy hideg vagy meleg van. A HEAT ezután az információkat összehasonlítja az egyes emberek hőmérsékleti referenciaértékeivel.

Az egyes felhasználók visszajelzéseket adhatnak azzal kapcsolatban, hogy fáznak, melegük van vagy éppen jól érzik magukat. Ezen adatok és a hőképkamerák információinak összehasonlításával a rendszer kiszámít egy olyan hőmérsékletet, amelynél a helyiségben tartózkodók többsége jól érezheti magát és a lehető legkisebb energiafelhasználással jár. A klímaberendezések automatikus szabályozása feleslegessé teszi a klasszikus termosztátok alkalmazását. A kutatók úgy vélték, hogy a következő lépés az internethez csatlakozó, tanulóképes okostermosztátok kifejlesztése lehet.

A HEAT első tesztje 10 személy bevonásával sikeres volt, a következő próbákon már a Southern Power cég is részt vesz. A tesztek során a rendszert az energiaszolgáltató vállalat irodáiban és újonnan létrehozott alabamai okosotthonokban szerelik fel. A HEAT kiforrott változata öt éven belül jelenhet meg a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!