MTI

Érik a botrány, a Twitter valótlannak jelölte Trump bejegyzését

Először fordult elő, hogy a Twitter azt jelezte: Donald Trump amerikai elnök bejegyzése pontatlan. Trump erre azzal vádolta meg az internetes közösségi felület üzemeltetőjét, hogy beavatkozik az idei elnökválasztásba.

A kaliforniai központú közösségi média kedden éjjel közölte, hogy Donald Trump két bejegyzése sem felel meg a valóságnak. Az elnök mindkét vitatott bejegyzést a novemberi elnökválasztásnak szentelte, s azt írta, hogy a levélben történő szavazás a választások "elcsalásához" vezethet, sőt az egyik bejegyzésben egyértelműen leszögezte, hogy a novemberi választásokon csalás lesz.


A Twitter kapcsolódó linkekben jelezte, hogy az állítások hamisak, s az ellenőrzésükre sürgette a felhasználókat. A linkek megnyitásával az olvasó részben a CNN hírtelevízió egyik riportját találta, amely arról szólt, hogy Trump állításai megalapozatlanok, részben pedig a Twitter rövid jelzéseit a pontatlanságokról.

A médiavállalat figyelmeztető bejegyzése alig volt észlelhető, aztán Trump törölte is, de a politikával foglalkozó elemzők azonnal felfigyeltek rá. A Twitter vezetését ugyanis éveken keresztül éles bírálattal illették az amerikai elnök bejegyzéseinek tartalma vagy stílusa miatt. A cég azonban mindig azzal vágott vissza a kritikákra, hogy Trump nem sértette meg a szolgáltató szabályzatát.


Trump egy válaszbejegyzésben azzal vádolta meg a Jack Dorsey vezette médiavállalatot, hogy beavatkozik a 2020-as elnökválasztási folyamatba. "Azt mondják, hogy az én kijelentésem a levélben történő szavazásról, amely tömeges korrupcióhoz és csaláshoz vezet majd, nem pontos, és ezt a hamis híreket közlő CNN és az Amazon Washington Postjának tényellenőrzésére alapozzák" - írta az elnök, utalva egyben arra is, hogy a The Washington Post tulajdonosa az Amazon internetes kereskedő céget irányító nagyvállalkozó.

Az elnök egy újabb rövid bejegyzésben még hozzáfűzte, hogy a Twitter "teljesen megfojtja a szólásszabadságot", és ezt ő elnökként "nem fogja megengedni".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • felemelő #5
  "mindezt egy magáncég által!!!!!"

  A Twitter (FB, G) legszivesebben hagyná ezt a fenébe, de a "magáncégek" a közösségi törvényeknek kell megfeleljenek, abban pedig le van írva, hogy a téves információkra figyelmeztetni kell.

  Amit tettek, talán a legtisztább.
  Nem cenzúra, akármekkora marhaságot mondhatsz, véleményszabadság van, de alternatív véleményekre és a tényekről objektívabb helyekre linkel el... ha érdekel (mert nem vagy adott esetben eszetlen hívő, akit nem is érdekel, hogy igaz vagy sem, nem akar saját véleményt kialakítani).
 • end3 #4
  "Az alapveto emberi jogok megvonasarol van mar itt szo" - Meg az állampolgárok, szavazók-szavazatok politikai értelembe vett manipulálásáról.., mindezt egy magáncég által!!!!! - (És itt messze nem csak Trump-ról van szó.)
 • Sequoyah #3
  De NEM jeloltek meg alhirkent. Csak felhivtak a figyelmet a felhasznaloknak, hogy ez egy tenyszeru kozles volt, amit ellenorizni kell.

  Szoval Trump azon van kiakadva, hogy nem fogadjak el az emberek tenykent azt amit mond, hanem meg merik kerdojelezni. Az alapveto emberi jogok megvonasarol van mar itt szo...
 • cateran #2
  "Az álhír ugyanis az, ha egy megtörtént, tényszerű dologról mond valaki valótlant"

  Ezt batran gondold at ujra.....Akkor a hir pedig megtortent, tenyszeru dolgokat mutat? Semmi olyasmi, ami majd a jovoben fog ESETLEGESEN megtortenni? Akkor a Space X kiloveserol szolo informaciok hirek voltak vagy alhirek? Hiszen azt mondtak kiloves LESZ, aztan megsem lett...Amikor lerohantak Irakot, azzal a vaddal, hogy vegyi fegyvereket gyart, aztan pedig kiderult, hogy megsem, mi volt?

  A magyar nyelv szerint az alhir egyszeruen "Téves híresztelés."
  Wiki szerint "Fake news is written and published usually with the intent to mislead in order to damage an agency, entity, or person, and/or gain financially or politically,[7][8][9] often using sensationalist, dishonest, or outright fabricated headlines to increase readership. Similarly, clickbait stories and headlines earn advertising revenue from this activity.[7]"

 • Caro #1
  Függetlenül attól hogy Trump mekkora troll, ő a véleményét írta le, ezt "álhír"-ként feltüntetni szerintem is elég aggasztó.
  Az álhír ugyanis az, ha egy megtörtént, tényszerű dologról mond valaki valótlant, de Trump azt írta le, hogy szerinte mi LESZ.