Gyurkity Péter

Megosztja adatainkat az Apple vészhelyzetben

További funkcióval bővülnek az egészségügyi és vészhelyzetben használt szolgáltatások.

Az Apple a Health alkalmazás révén több saját készülékén is összetett szolgáltatást biztosít azok számára, akik vészhelyzetben az illetékes szervek gyors és egyszerű elérésére, valamint létfontosságú adataik kényelmes megosztására törekednek. A következő szoftveres frissítéssel újabb funkciókkal bővül a lista, ez azonban bizonyos kérdéseket vethet fel.

A cég a Medical ID használata révén eddig is lehetővé tette a felhasználóknak a kiemelten fontos betegadatok gyors megosztását, ezeket ugyanis a segítségünkre kiérkező személyek azonnal, a lezárt kijelzőn is megtekinthették, mindenféle jelszó vagy kód megadásának kötelezettsége nélkül. A listán olyan részletek szerepelnek, mint a meglévő allergiák, a vértípus, valamint az aktuálisan használt (szedett) gyógyszerek, ami bizonyos helyzetekben életmentő lehet, így ezek elérése valóban kiemelt fontosságú. Egy másik opció, az Emergency SOS, ezzel egy időben a helyi szolgálatok elérését könnyíti meg, hiszen azokat egy gyors simítással felhívhatjuk, automatikusan megosztva velük jelenlegi tartózkodási helyünket. Az iOS és a watchOS most egy harmadik funkcióval bővül ki, amely tulajdonképpen ezen szolgáltatásokat, azok egyes előnyeit ötvözi.

A legfrissebb bétaverziókban ugyanis elérhetővé vált a Share Medical ID During Emergency Calls elnevezésű lehetőség, amelyen keresztül ugyanazon szolgálatok már a vészhíváson keresztül megkapják a kritikus személyes adatainkat, így azok elérése még könnyebbé, még egyszerűbbé válik. A most közzétett beszámoló szerint ennek alkalmazásához szükség van az Enhanced Emergency Data szolgáltatás helyi támogatására, ennek megléte esetén lehet ugyanis csak megfelelő módon (titkosítva) továbbítani a Medical ID keretein belül eltárolt adatokat, illetve megosztani azokat a vészhívásra reagáló testületekkel. Ezen funkció az iOS 13.5, valamint a watchOS 6.2.5 verziójában válik majd elérhetővé, ráadásul előbbi már maszk viselése esetén is megkönnyíti a kijelző feloldását (miközben a vírus terjedése miatt alkalmazott nyomkövetéshez szükséges API-t is biztosítja).

A gyártó számára mindenképpen jó hír, hogy az iPhone 11 még mindig kiemelten népszerűnek bizonyul Indiában, bár a második legnagyobb piacon továbbra is azon riválisok vezetnek, amelyek kifejezetten olcsó készülékeket nyújtanak a helyieknek – lásd Xiaomi és Vivo.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Nem csak vészhelyzetben.