Gyurkity Péter

Jön az Intel grafikus chipje

Négy szereplő lesz hamarosan a piacon, érdekes lesz a verseny.

Az Intel kapcsán már jó ideje, gyakorlatilag 2018 közepe óta tudjuk, hogy készülnek a nagy visszatérésre, legalábbis a különálló grafikus kártyák piacán, ahonnan több mint 20 évvel ezelőtt távoztak. Nem ez a cég lesz azonban az egyetlen új belépő, így igencsak érdekesnek ígérkezik az előttünk álló év.

Az Intel Graphics május első napján egy rövid bejegyzésben illusztrálta, hogy az új koronavírus miatt bevezetett korlátozások ellenére is folytatódik a komoly munka, amely teljesen nyilvánvalóan az Intel Xe Graphics fejlesztésére is vonatkozik. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy utolsó ilyen megoldásuk az i740 volt, amely még 1998-ban debütált, azóta pedig inkább integrált változataikkal igyekeztek jobb pozíciókat kiharcolni maguknak, amelyek az asztali és mobil chipek részeként, jóval szerényebb teljesítménnyel és funkcionalitással kecsegtettek, bár ez olykor még bizonyos játékok futtatására is elegendő volt. Mégis, a széles tömegek számára inkább a diszkrét (különálló) példányok az igazán érdekesek, itt pedig a jelek szerint az AMD és az nVidia csatájába most ez a harmadik szereplő is beszáll, miközben a Huawei az adatközpontokba szánt GPU-k piacra dobásával válna a negyedik versenyzővé, amelyet a későbbiekben követhetnek a felhasználóknak szánt fejlesztések.

Az AMD az RDNA 2, az nVidia pedig az RTX 3080 piacra dobására készül idén, míg az Intel számára az új példány tulajdonképpen a 12. generáció lesz, már ha beleértjük ebbe az elmúlt évtizedben bemutatott integrált megoldásokat. A pontos technikai részletek és hardveres jellemzők még nem teljesen világosak, azt viszont tudjuk, hogy a gyártó 3 eltérő változattal készül, ezek között lesz majd az LP (low power), a HP (high performance), illetve a HPC, amely már kifejezetten az adatközpontokban dolgozik majd. Az LP bukkan majd fel az asztali és mobil chipekben, hiszen egy ilyen (kísérleti) példány kapott helyet a hamarosan befutó Tiger Lake processzorcsalád tagjaiban, amely a Core-vonalon a 11. generáció lesz. Nagy kérdés, hogy mennyi feldolgozóegység kap majd helyet a lapkán, ettől függ ugyanis a teljesítmény, miközben az sem mindegy, hogy ezen komponenseket mekkora helyen tudják majd csoportosítani. Várhatóan 10 nanométeres csíkszélességet alkalmaznak majd, a chip második generációja jelenne meg 7 nanométeren, ez azonban nyilván még odébb van.

A magok számát tekintve 4096 lenne a felső határ, míg a végfelhasználók legfeljebb 1024 ilyen egységre támaszkodhatnának. Az órajel 1,5 és 2 GHz között mozogna, memóriából 4-16 GB állna rendelkezésükre, a kereskedelmi ár pedig 150 és 600 dollár között lenne, itt a legdrágább és legerősebb példányok szintén az adatközpontokba kerülnének. Sok azonban még a kérdőjel, így néhány hónapot várnunk kell a végleges adatokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Liquido #5
    Maradjunk annyiban hogy az 1650 Super-nél is gyorsabb kicsivel, olcsóbb is kicsivel, és ott csak 30 W az eltérés (100W vs. 130W).
  • VolJin #4
    Az intel a gyártástechnológiában is le van maradva. Prőbálkoznak a 10 nm-en, az ARM-alapú gyártók már a 7-et is dobják, 5 nm-en is már készítik elő a 2 nm-est...

    Az Intel meg évekkel ezelőtt bezárta a dedikált részlegét, és előtte a száz feletti atom chip egyesítésével létrehozott chipeket is készítettek, és ott is lehúzták a rolót piaci megjelenés nélkül...
  • Palinko #3
    Ha nem adják fel előbb mint múltkor is, 5 éven belül nem lesz jelentős konkurencia, az intel sajnos nem az a cég aki veszteséggel árulná termékeit most a cpu-k terén sem állnak olyan fényesen. Pedig ha ott minden rendben lenne, megcsinálhatnák hogy olcsón árulnak a konkurenciától kisebb teljesítményt még piacot nyernek és felfejlődnek, még úgy is ha veszteséggel adják, de ebből nem lesz semmi. Biztos jön a szokásos intel árazás mintha aranyat árulnának közben meg középszerű lesz a cucc és a fanboyokon túl mások nem veszik majd.

    A huawei már sokkal érdekesebb, azokból kinézem hogy olcsóbban adnának majd valamit, de nem tudom mit használnak, milyen driverok stb, pl opengl renderelésre jók-e azok a kártyák semmit nem tudok róluk
    Utoljára szerkesztette: Palinko, 2020.05.05. 01:04:11
  • ugh #2
    Majd jo lesz az.
    Nem lesz nehez megugrani az 5500xt-t ami alig gyorsabb a maga 130 wattja mellett mint a 75 wattos 1650.
    Es ezt ugy, hogy megvettek az ati-t 12-3 eve.
    A hpc verzio meg nem hetkoznapi usernek keszul.
    Az amd amit a gpu piacon csinal az meg egy "palyakezdo" kinai vallalattol is gyenge lenne.


    Utoljára szerkesztette: ugh, 2020.05.04. 22:09:38
  • Balu777 #1
    Egyenlőre nem kell tartani ettől a terméktől. Előzetes kiszivárgott infót szerint nem muzsikál valami fényesen. Az energia felvétele pedig enyhén szólva hagy mit maga után. A HPC verziónál 500 TPD-ről esett szó! Ez irdatlan! Szóval még elcsiszolgathatják egy ideig....