MTI

Az NMHH felügyeleti jogkört kap a Youtube és a Facebook videói felett

A parlamentben ma délután lezajlott az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvény módosításának vitája. Ez alapján várhatóan magyar hatósági kontroll alá kerülnek a videomegosztóplatform-szolgáltatók, akár 100 millió forintos bírságot is kiszabhatnak rájuk.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára expozéjában azt közölte: az EU audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvén belül a videomegosztóplatform-szolgáltatókra vonatkozó rendelkezések jogharmonizációjáról szól a javaslat. Az irányelv célja, hogy hatósági kontroll alá kerüljenek a videomegosztóplatform-szolgáltatók, ilyen például a Youtube és a Facebook videomegosztó csatornája. Magyarországon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kap felügyeleti jogkört az itt letelepedettnek minősülő szolgáltatók felett, és konkrét jogvitákban is eljárhat. Minden tagállami hatóság nyilvántartást fog vezetni a joghatósága alá tartozó videomegosztóplatform-szolgáltatókról, így könnyen beazonosítható lesz, hogy mely szolgáltatóval szemben mely tagállam hatósága járhat el. Kialakítanak a tagállami hatóságok egy együttműködési mechanizmust is, hogy a több tagállam hatóságát érintő konkrét ügyeket is rendezni lehessen - ismertette.

Az EU-s irányelv elhatárolja a videomegosztóplatform-szolgáltatókat a médiaszolgáltatóktól, mégpedig azzal, hogy míg utóbbiak tényleges ellenőrzést gyakorolnak a műsorszolgáltatás felett, addig előbbieknek a tartalomszervezésen túl a tényleges tartalomra nincs befolyásuk. Azonban az új szabályok szerint kötelesek lesznek intézkedéseket hozni a videomegosztó-szolgáltatók a közönség, a gyermekek védelme érdekében. Így például a reklámokra vonatkozó előírásokat a feltöltőknek be kell tartaniuk, gyermekekre káros tartalmak pedig nem kerülhetnek fel a csatornára. A szolgáltatók kötelesek panaszbejelentési rendszert is működtetni - közölte Schanda Tamás.


Schanda Tamás

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindez nem eredményezheti a véleménynyilvánítás szabadságának sérelmét és a feltöltött tartalom általános szűrését sem. Az NMHH-val kapcsolatban azt is elmondta, hogy a hatóság részére szankcionálási jogkört is biztosít a javaslat, ez lehet bírság - akár 100 millió forint is -, valamint a szolgáltatás felfüggesztése. A videomegosztóplatform-szolgáltatók kötelesek lesznek az általános szerződési feltételeikben rögzíteni például az egyes médiatartalmakkal szembeni követelményeket és a jogviták peren kívüli és bírósági rendezésére szolgáló igényérvényesítési lehetőségeket.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) hangsúlyozta, hogy az előterjesztés alapelvét támogatandónak tartja, jelezte ugyanis, hogy maximális támogatója a Facebook és más óriáscégek megregulázásának tisztességes keretek között. Szavai szerint ha egy egységes szabályozás a cél, akkor minden tagállamnak magáénak kell vallania a szabályozást. Azonban - mondta - kicsit rossz a szájíze amiatt, hogy ezzel a javaslattal párhuzamosan a Fidesz-KDNP egy "iparszerű hazugsággyárat" működtet. Z. Kárpát Dániel arra volt kíváncsi, hogyan gondolja a jogalkotó a megacégek megadóztatását. Azt mondta, nem látja a pontos víziót, hogy hosszú távon legalább a közteherviselés felé mozdítják el ezeket a társaságokat. Nemzetközi példákat hozott amelyek elhasaltak, és felvetette, hogy a járványt követő válság levonulta után gondolkozzanak el egy közös megoldáson az európai országokkal.


Z. Kárpát Dániel

Nacsa Lőrinc (KDNP) fontosnak, előremutatónak nevezte a törvényjavaslatot. Úgy fogalmazott, a kérdés az, hagyjuk-e, hogy a sokszor önkényeskedő technológiai cégek átvegyék az irányítást felettünk vagy sem. Kiemelte: sok energiát kell arra szentelni, hogy a gyermekeket, fiatalokat médiatudatos állampolgárokká neveljék. Szerinte a mostani javaslat alapján hatékony szabályokat és szankcionálási rendszert lehet majd alkalmazni. Sok esetben nagyon káros tartalmak nagyon könnyen eljutnak a felhasználókhoz, ezért szükség van a hatékony fellépésre ezen a területen is - mondta.

Gurmai Zita (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a javasolt megoldások nem vezethetnek a feltöltött tartalmak előzetes ellenőrzéséhez, és ahhoz sem, hogy csökkenjenek a kreatív tartalmak. Rendkívül fontosnak nevezte, hogy a kiskorúakat védjék, szerinte egyébként még időkorlátra is szükség lenne a gyermekek esetében. A javaslat hiánya, hogy nem kínál megoldást arra, hogy a szolgáltatók milyen módon gondoskodhatnak a felhasználók életkorának ellenőrzéséről - tette hozzá.

Varju László (DK) a videomegosztóplatform-szolgáltatókra vonatkozó szabályozással kapcsolatban az várta el, hogy a kormány győzze meg a szakmai szervezeteket, a közvéleményt és a képviselőket arról, hogy a mostani törvényjavaslat elfogadásával nem fog visszaélni, hanem képes lesz érvényesíteni az európai törekvést. Úgy fogalmazott: az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ha a Fidesz egy ilyen téma közelébe kerül, az komoly veszélyeket rejt magában. Azt is kiemelte, hogy a tartalomválasztás szabadságát meg kell őrizni.

Schanda Tamás államtitkár zárszavában elmondta, hogy nehezen szabályozható területről van szó, amely nagyban érinti a családok életét. Gurmai Zitának (MSZP) azt jelezte, hogy az életkor ellenőrzésénél nem tudják megtenni, hogy technológiát írnak elő. Ez olyan gyorsan változik, hogy indokolatlan lenne törvényben rögzíteni kötelező jelleggel. Varju László (DK) felvetéseire azt mondta, nem kívánnak visszaélni a szabályozás lehetőségével. Rögzítette: jogharmonizációs kötelezettségnek tesznek eleget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #45
  Javarészt egyet kell értenem...
 • morguldae #44
  Nem is értem, például a youtube gyakorlatilag alapvetően csak egy tárhely szolgáltató! Vajon mi a fene köze is van ahhoz amiket az emberek feltöltenek a szervereikre!? A youtube megadja a lehetőségeket, hogy tárold náluk a videóidat. Miért is kéne egyáltalán ellenőriznie, hogy mit is akarsz azzal a videóval mondani!? Semmi köze hozzá! A helyet és a lehetőséget biztosítja bárkinek! Röhejes felelősségre vonni egy tárhely szolgáltatót azért mert valaki valahol a világban feltölt hozzájuk egy videót! A szervereik meg amúgy is ott vannak ahol vannak, mi köze egy másik országnak hozzá, hogy valahol egy országban mik vannak a szervereiken. Max annak az országnak lehet köze hozzá ahol tárolják a tartalmakat! Szóval Magyarországnak semmi köze hozzá, ha csak nem magyar szervereken vannak! Szánalmas, hogy termelés nincs már semmi az országban, csak az adókból az emberek lerablásából meg a tolvajlásból akarnak államot fenntartani. Nem külföldre kéne termelni a hasznot, külföldi cégeknek fos autók gyártásával hanem saját gyárak üzemek kellenének, meg gyártani valami terméket, meg munkát adni értelmes bérekért a magyar embereknek. Dolgozni senki nem akar csak a pénz kéne mindenkinek, oszt akkor lopjunk adók néven meg bírság néven, meg osszuk az állami pénzeket haveroknak! Ha meg mindez nem elég próbáljuk lenyúlni a külföldi cégeket, mert a tolvajlás sosem elég! Persze mindez nem az emberek hasznára hanem csak egyesek meg a haverjaik hasznára! Undorító már ami ebben az országban folyik! Miközben az emberek meg nincstelenek és éheznek!
 • noland #43
  Ok, de nem állítottam, hogy a fizetős arab nem lehet bűnöző, csak maximum más szinten játszik. Nem fog kirakatokat betörni vagy autókat gyújtogatni, és demoralizálni. És igazad lehet, hogy ez direkt van ingerküszöb alatt tartva, mert van benne sumákság ill. az általad említett Nemzetközi Beruházási Bank is, ha a kapcsolati tőke összehozására is szolgál, benne van a magyar állam is. Ha jól játszanak, nyertesen is kijöhetnek. Más országokban is ez mehet, de ezt így nyilván nem lehet megetetni az átlagemberekkel, kellenek a jól megjegyezhető és igazságra mutató címszavak. Szóval szerintem nem mi vagyunk a propaganda elsődleges célközönsége.
 • TokraFan #42
  Az a baj, hogy a hivatkozási alap hazugság! Ha vallási/kultúrális problémája lenne orbánnak, akkor semmilféle arabot nem engedne be. Aki fizet, az is az arab kultúrát hozza magával, ráadásul az, hogy van pénze, még nem jelenti azt, hogy nem bűnöző, sőt! Vagyis biztonsági szempontból sem jobbak semmivel attól, hogy fizettek.
  Aztán ugye nézd meg, hogy kiket engedtek be a kötvény égisze alatt (pl. az orosz hírszerzés egykori vezetőjének családtagjait, vagy Aszad Szír diktátor legfőbb bizalmasát, és számos olyan embert, akik offshore országokon keresztül moshatták tisztára magukat). Hatványozottan nagyobb nemzetbiztonsági kockázat volt a letelepedési kötvény, mint az EU kvóta. Én jobban aggódom amiatt is, hogy ide telepítették a Nemzetközi Beruházási Bankot, amit a magyar hatóságok sem ellenőrizhetnek, a bank alkalmazottai és azok családtagjai diplomáciai mentességet élveznek, érinthetetlenek! Nem nehéz átlátni, miféle visszaélésekre adhat ez lehetőséget. Beszédes az is, hogy a Bank tagjait egytől-egyig a volt Szovjet birodalomhoz tartozó országok alkotják, az Oroszoktól kezdve, Kubán át, Vietnamig és persze Magyarország is tagja, holott ebből a "szervezetből" a rendszerváltást követően már kiléptünk. Sok szakértő orosz kémbanknak tartja őket, mivel a vezetőjének szülei "híres" KGB-sek voltak. Sokkal durvább játék megy a háttérben, mint az a pár arab, akit ide akartak hozni, jelzem ismét, én sem akarok itt látni őket! De az orosz befolyás kicsit jobban aggaszt.

  Egyetértek a határzárral, csak ne nézzenek hülyének a nemzeti és vallási hazug propaganda baromságokkal.
 • noland #41
  Igen, ez a letelepedési kötvény szerintem is necces. Mindenesetre öröm az ürömben, hogy az érte letett pénz óvatosságra sarkallhatja az ide érkezőket. Mint mikor megveszel egy drága terméket, vigyázol rá, nem kukázod ki egyből. Az így ideérkezőknek is drágább egy esetleges kiutasítás.

  A másik, visszatérve az 1200 arabra, én azt hiszem ez a mézesmadzag, ennyi sose lenne elég, ez lenne a belépő és a vesztünk. Mint a kismalacos mesében, csak a lábamat hadd dugjam be, mondta a farkas..


  Utoljára szerkesztette: noland, 2020.04.11. 09:38:12
 • noland #40
  Vicces vagy. Az amit írok igaz, azért, hogy te fordítva látod nem jelenti azt, hogy én ülök fordítva a lovon...

  Szereptévesztésben vagy, sose voltam komcsi, viszont a libsik előszeretettel közlekednek a komcsik farvizén. Te merre tartasz? Nehogy meghasonulj magadban!

  Amúgy az ember sok mindent nem tehet meg, ami a társadalom érdekeit nem szolgálja, soroljam?
 • Sydra #39
  "Sajnálom, de ha te nem érzed komfortosan magad, nem biztos, hogy a többségnek kell miattad megváltoznia."
  Attól hogy megfordítod amit írok az nem lesz ugyanúgy igaz is. Én komfortosan érzem magam és békén hagyok mindenki mást is, csak azt nem akarom hogy az ilyen embergyűlölő komcsik mint te kitalálják, hogy mit olvashatok el meg mit nem.
 • TokraFan #38
  Tök jogos, más kultúra, csak egyet felejtesz el -meg mások is-. Ha fizetnek, akkor jöhetnek! Vagyis felejtsük már el a buta agitpropot a vallási meg kultúrális, és nemzeti maszlaggal. Javaslom utánanézni, mennyi arab érdekeltségű cég fektet be hazánkban -adott esetben a kormány támogatásával, de minimum nem gátolják- és küldik ide a rokonaikat, munkatársaikat. Ezen felül, rengeteg lakást vásárolnak, és ott van Rogán Pötyi kis biznisze a letelepedési kötvényekkel, amivel hatványozottan több arab meg kínai és Szír jött ide, mint amit az EU el akart osztani (kb. 20.000 kötvényt adtak el, mely a velük költöző családtagokra is vonatkozott). Ezzel együtt én sem akarok itt túl sok arabot látni, de aki azt hiszi, orbánt alap szinten is érdekli, hogy Te kivel élsz itt együtt, az k*rva nagyot téved és sikeresen benyelte a propagandát (mint alább a kiabálós gyerek)! Ez nem a kultúráról és a rasszról szól, hanem megint csak a pénzről. Eszet használni, tájékozódni!
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.04.10. 21:49:15
 • noland #37
  És megkérdezhetlek a nagy tudásod szerint mi az az idegen népesség százalékos aránya a társadalomban ami még nem generál általános problémákat? Csak, hogy te is megértsd a gettósodásra gondolok! :D

  Azt is megkérdezném, mert a nagy tudású kijelentésed nem volt egyértemű számomra: Neked ez valami hobby vagy perverzió, hogy az Alföldre akarsz arabokat telepíteni ?

  Remélem világosan tettem fel a kérdésem, és nem fogsz túlságosan belebonyolodni. XD
 • cateran #36
  Ezt igy eldontotted? Az arabok nem kepesek magyarok kozt elni? Jesszusom....D meg ha igazad is lenne (holott netto baromsag foleg, mert mar eleve rengeteg arab szarmazasu el Mo-on, de azert is mert a kozel-keleten nem csak arabok elnek, sot) akkor is melyik reszet nem erted az elozo kommentem ezen szakaszanak:"fogsz 1 kiurult falut es betelepited oket"? Melyik szo tul bonyolult?