Gyurkity Péter

Nagyratörő elképzelések az új iPhone-ok kapcsán

Készülőben az iPhone 9 Plus, aminek kijelzője nagyobb lenne, emellett pedig egy érdekes funkció is megjelenik. Az iPhone 12 egyenesen négy verzióban jelenik meg egységes 5G-támogatással, de feltekerhető kivitel is az asztalon van.

Arról nemrég már olvashattunk, hogy csúszhatnak az Apple idei készülékei, ami természetesen az új (sorrendben hetedik) koronavírus felbukkanásának és gyors elterjedésének köszönhető. Érkezőben van egy olcsóbb okostelefon, amely az iPhone SE utódaként rajtolna el a piacon, és a cég - amely eközben a kijelzők tartalmának elrejtésén is dolgozik - a jelek szerint egy második példánnyal is készül, amely néhány eltérést kínálna a felhasználóknak. A napokban az iOS 14 forráskódjának egyes részleteire hivatkozva írtak egyes külsős források arról, hogy alakulóban van az új iPhone 9 típus, amelynek hivatalos nevét azonban még nem ismerjük.

Ugyanezen források tovább kutakodtak a kódban, ennek révén pedig némileg kibővült tudásunk, hiszen most arról olvashatunk, hogy egy második telefon is érkezőben van, ez pedig jó eséllyel az iPhone 9 Plus néven jelenne meg a piacon, egy némileg nagyobb kijelzővel. A pontos méretet 4,7 hüvelyk helyett itt 5,5 hüvelykben határozzák meg, ehhez pedig az A13 Bionic chip társulna, amely az alapmodellen is helyet kapna. Az iPhone 8-sorozathoz hasonlóan egyetlen gomb lenne az előlapon, a Face ID helyett azonban a Touch ID állna rendelkezésünkre.


Az iPhone 7-nél bevezetett, és az iPhone 8-on megtartott Home gomb ezen is rajta lesz

A mobilos fizetéseknél az Apple Pay Express Transit funkciója jelenne meg a listán, ami nyilván kevésbé fontos tényező azok számára, akik nélkülözni kénytelenek (szándékoznak) ezen funkciót. Mindenképpen érdekes azonban egy másik részlet, amely szerint az NFC-címkék háttérből való leolvasása, pontosabban ennek lehetősége is megjelenik, ez ugyanis jelen pillanatban kizárólag az iPhone XS, az iPhone XR, illetve az iPhone 11 esetében alkalmazható opció, vagyis a cég mérnökei igyekeznek néhány meglepő húzással vegyíteni a képet. Sajnos azt még nem tudjuk, hogy a telefonok mikor és milyen áron jelennek majd meg, a debütálásra azonban nagy valószínűséggel már a tavasz folyamán sort kerítenének. Ami a hivatalos nevet illeti, itt egyesek szerint az Apple kitart majd az iPhone SE mellett, viszont az is lehet, hogy maradnak az iPhone 9 elnevezésnél, ha már ezt a számot annak idején szándékosan átugrották.

Ezen túl egyszerre több hír is megjelent az Apple soron következő, várhatóan idén ősszel bemutatkozó okostelefonos generációjának főbb jellemzőiről, annak konkrét példányairól. Ezekből válogatjuk most össze a legfontosabb tudnivalókat, hiszen ezzel szinte teljessé vált a kép. Április 6-án először egy, a hátoldali kameramodul jellemzőit, illetve a LIDAR jelenlétét kiemelő rövid bejegyzés bukkant fel a világhálón, ezt nem sokkal később azonban már egy részletes, gyakorlatilag mindenre kiterjedő hosszabb videó követte, amely beágyazott formában olvasóink számára is gyorsan, kényelmesen megtekinthető.


Ez utóbbi szerint összesen négy változatra számíthatunk, ám míg az iPhone 12 egy 5,4 és egy 6,1 hüvelykes kijelzővel jelenne meg, addig az iPhone 12 Pro egy szintén 6,1 hüvelykes, az iPhone 12 Pro Max pedig egy még nagyobb, ezúttal 6,7 hüvelykes érintőképernyőt kapna. A felső bevágást egységesen kisebb méretben teszik elérhetővé (pontosabban őrzik meg), ehhez a friss A14 chip, valamint 5G-támogatás társul, bár ez utóbbi esetében az mmWave-technológiát a jelek szerint a Pro-típusoknál alkalmazzák csak.

A kamerák száma sorrendben 2-2, valamint 3-3 lesz, a Pro-páros ehhez valóban LIDAR-érzékelőt társít majd, miközben az LCD-panelt mindenhol az OLED-technológia váltja le, és bár megtartják a jól ismert alumínium keretet, ez nem jelenti azt, hogy a külső nagyjából változatlan marad. Egy másik forrás eközben arról számolt be, hogy az iOS 14 az Android egyes újításait venné át, itt többek között a másik operációs rendszerről ismert widgetek, valamint az egyedire szabás további lehetőségei jelennének meg a szoftverben, ami mindenképpen üdvözlendő – egyben pedig logikus is, hiszen az iPhone 12 az 5G és az OLED egységes alkalmazása révén amúgy is fontos változást hoz magával. A hivatalos ár a jelek szerint 700 dollártól indul majd, a nagyobbib példány 800 dollárt, míg a két Pro- változat sorrendben 1100 és 1200 dollárt kóstálna.

A területet figyelemmel követők jól tudják, hogy az Apple számára a következő évben az 5G támogatásán túl a hajlítható kialakítás átvétele, annak házon belül történő alkalmazása jelenti a következő nagy feladatot. Itt az androidos gyártók némi előnyre tettek szert, ami azonban nem túl meglepő, hiszen a cég hagyományosan konzervatív, óvatos módon viszonyul az ilyen újításokhoz. A jelek arra utalnak, hogy igencsak érdekes kiviteleken törik a fejüket. Az amerikai szabadalmi hivatal adatbázisában egy nagyon érdekes beadvány bukkant fel, amely az egyik, egyelőre tervezett kialakítás bizonyos részleteit mutatja meg nekünk.


A cég mérnökei tehát komolyan gondolkoznak egy feltekerhető kialakításon, amely lehetővé tenné a jóval rugalmasabb és nagyobb felületet érintő meghajlítást, bár az még erősen kérdéses, hogy a technikai, illetve gyártási akadályok ezt mennyiben engedélyezik majd a vállalat számára. Az anyag alapján az ilyen kijelzővel ellátott készülékek (amelyek nemcsak okostelefonok, de táblák, valamint okosórák is lehetnek majd a jövőben) valóban tekercs módjára lennének összehajthatók, illetve feltekerhetők, amit a széleken elhelyezett speciális komponensek, valamint a rugalmas érintőképernyő-panel tenne lehetővé.

Ehhez mágnesek csatlakoznának, amelyek az összehajtott kijelző gyűrődését hivatottak megelőzni, miközben a burkolaton egy hagyományos, vagyis nem hajlítható panelt is elhelyeznének, amely egyben virtuális billentyűzetként is szolgálna, nyilván kihajtott, kitekert állapotban. Arról is szó esik, hogy kettőnél több speciális komponenst is alkalmaznának, ebben az esetben pedig további kivitelezési formákat ismerhetnénk meg, bár ez nyilván még a jövő zenéje. Azt egyelőre nem tudni, hogy az ilyen és ehhez hasonló készülékek mikor jelenhetnek meg a piacon, ehhez ugyanis azokat először ki kell fejleszteni, le kell tesztelni, majd pedig a mindennapokra alkalmasnak kell nyilvánítani, ami nyilván nem túl egyszerű és gyors folyamat – erre az első hajlíthatók csúszása a legjobb példa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gombabácsi #6
  ma már kb minden telóban ugyanaz a hw van amik azonos kategóriájúak.
  az ios viszont sokkal jobb az androidnál.
 • VolJin #5
  Prémium a lófaszt!
  Az android stílusú widgeteknek már ideje volt...
 • ProgServ #4
  Az Apple premium kategorias keszulekeket gyart, a Ferrari sem olcso!
 • gombabácsi #3
  technikai fejlődés! XD
 • kraven54 #2
  Kereslet, kínálat tudod. Amig veszik addig gyártja! Úgy hogy ne az Applet szidd hanem az embereket :)
  Utoljára szerkesztette: kraven54, 2020.04.08. 09:45:36
 • Trucker39 #1
  Nem unalmas még ez a sok, k*** drága, semmire nem való telefon? A világ egyik fele döglődik, míg a másik fele megpróbál még többet lopni közben. Az Apple-nak meg üzenem, hogy a chip-l ellátott töltővezetékét tekerje a nyaka köré és kurva gyorsan akassza fel magát. A retkes, évente új és méreg drága telefon gyártásról meg álljon át valami sokkal hasznosabb termék gyártására.