Berta Sándor

Eladná szupermarket-technológiáját az Amazon

A kereskedelmi óriás más áruházüzemeltetőknek kínálja fel az alkalmazottak nélkül működő, a vásárlókat kamerákkal regisztráló rendszert.

A közeljövőben más boltokban is megjelenhet az Amazon által kifejlesztett Just Walk Out nevű technológia, ugyanis a vállalat már számos üzletlánccal tárgyalásokat folytat a rendszer értékesítéséről. A Just Walk Outot átvevő vállalatok a jövőben is a saját márkaneveik alatt működtethetik majd az áruházaikat, ugyanakkor a bejáratoknál el kell helyezniük az Amazon automatikus forgóajtaját.

Az Amazon Go üzletekben a vásárlók a bejáratnál elhelyezett forgóajtóknál egy alkalmazással azonosítják magukat, majd lépnek be az üzlet területére, később pedig a szoftverrel egyenlítik ki a számlájukat is. A Just Walk Outot használó szupermarketeknél viszont a fogyasztóknak a forgóajtóknál be kell helyezniük egy terminálba a hitelkártyájukat, hogy beléphessenek a területre. Mind a két technológia esetében használnak térfigyelő kamerákat és a polcokon elhelyezett súlymérő szenzorokat. A Reuters idézte Dilip Kumart, az Amazon kiskereskedelmi és technológiai részlegének alelnökét, aki elmondta, hogy a rendszer bármilyen méretű boltban és ágazatban alkalmazható. Kényelmessé teheti a vásárlást, különösen akkor, ha a vevőknek kevés idejük van erre a tevékenységre.


A Just Walk Out nem nyerte el mindenkinek a tetszését. Néhány cég egyértelműen vetélytársat lát az Amazonban és kategorikusan elutasítja az esetleges együttműködést. Emellett felmerültek olyan aggályok, hogy a rendszer megfelelő alkalmazásához magas helyiségek kellenek, hogy a csatlakoztatott kamerák megfelelően működjenek.

Az Amazon 2016 decemberében nyitotta meg Seattle városában az első pénztárak nélküli szupermarketjét. A felszerelt szenzorok regisztrálják, hogy a vásárlók pontosan melyik termékeket veszik le a polcokról és hogy azokból hány darabot tesznek bele a kosaraikba. A végösszeget nem a pénztáraknál kell kiegyenlíteni, hanem az adott személyek Amazon-számlájáról vonják le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dyra #4
  Egyik se jó. Megyünk a minnél kevesebb csomagolóanyag felé. Te meg épp a mégtöbb szemetet gyártsunkot mondod.
 • kvp #3
  Azert arrol nem nyilatkoznak, hogy eleg nagy a hibaarany es csak elore csomagolt, adott meretnel nem kisebb csomagolasu dolgokata lehet arulni a boltban, eleg szellos polcrendszeren. A rendszer eleg rosszul kezeli, ha valami nem ott van a polcon ahol gondolja es meg rosszabbul ha ket ember tul kozel all egymashoz. Tovabba nem elonyos ha valaki valogat, esetleg visszarak mar megfogott dolgokat.

  A kinai rfid alapu megoldas sokkal egyszerubb es jobb, ahol a fizeteskor a vasarlo egy zsilipbe all be es a rendszer ott olvassa le, hogy mi van nalla. Omlesztett aru eseten az is kijatszhato (mast ut be a merlegnel a vasarlo), de elorecsomagolt dolgok eseten a legapropp zacskoig megbizhato es meg a lopast is meggatolja. (tovabba ha valakinek nincs eleg penz a szamlajan nem nyilik kifele az ajto, csak a boltba viheti vissza amit nem tud kifizetni) A zsilip miatt pedig a rendszer se a vasarlokat, se a termekeket sem tudja osszekeverni es a kamerak csak a tolvajok/csalok lebuktatasara kellenek.
 • intl #2
  coop megmentoje, most hogy mar van azonnali atutalas.
 • Tinman #1