Berta Sándor

Drágulhatnak a .com csúcsdomének

A háttérben egy szerződéshosszabbítás áll.

A Namecheap nevű doménnév-regisztráló vállalat blogbejegyzésében hívta fel a figyelmet arra a problémára, amelyet az ICANN és a .com csúcsdomént üzemeltető Verisign közötti szerződés idén év elején történt meghosszabbítása okozott. A lépés miatt ugyanis a .com csúcsdomének ára - a következő négy esztendőben - éves szinten akár 7 százalékkal is nőhet. Jelenleg világszerte 144 millió .com domén van, ez az összes domén 44 százaléka. Az elmúlt két esztendőben a Verisign - a hatályos árszabályozás miatt - nem emelhette az árakat. A következő tíz évben viszont a drágulás akár 70 százalékos is lehet, amely a mostani 7,85 dolláros árakat jelentős mértékben is növelheti. A The Register számításai szerint a szerződéshosszabbítás értéke közel egymilliárd dollár lehet.

A Namecheap a kezelt doménnevek alapján a világ második legnagyobb szervezete és hivatalosan is tiltakozott a várható árdrágulások ellen, valamint jelezte, hogy mindenképpen fel akar lépni a jelenséggel szemben. A blogbejegyzésben többek között az szerepelt, hogy a szerződés módosítása titokban történt meg, arról nem értesítették sem az ICANN közösségét, nem konzultáltak az internetezőkkel és nem vették figyelembe a területet érintő visszajelzéseket sem. A Namecheapnek és a hasonló doménregisztráló szervezeteknek nem igazán lesz más választásuk, mint ráterhelni az ügyfeleikre a magasabb árakat. Az Ars Technica egyik szerkesztője már meg is kapta az erről szóló figyelmeztetést a Dynadottól.

Ez már a második olyan ügy, amely a doménnevek területén borzolja a kedélyeket. Korábban az a döntés született, hogy a .org csúcsdoménért felelős szervezetet (PIR) az Ethos Capital nevű pénzügyi befektetőcégnek adják el, azonban bekapcsolódott az ügybe a kaliforniai államügyészség és annak vezetője, Xavier Becerra. A hivatal felelős az ICANN ellenőrzéséért. Becerra egy összesen 35 kérdésből álló csomagot állított össze a .org csúcsdomén eladásával kapcsolatban. A kérdések megválaszolása akár két hónappal is elhalaszthatja, ráadásul sokkal átláthatóbbá teheti a tranzakciót. Az ICANN azonnal jelezte, hogy mindenben együttműködik az államügyészséggel és még akár a bizalmasnak minősített információkat is kész átadni a hivatalnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #1
    Szóval a pénzügyi befektetők kiszagolták, hogy nagyot kaszálhatnak a doméneken. Csodálom, hogy csak most, de szinte biztos vagyok, hogy ki lesz lobbizva - van az a pénz....