Berta Sándor

EU - a tagállamok dönthetnének az automatikus arcfelismerő rendszerekről

Az Európai Bizottság változtatott a korábbi álláspontján, de továbbra is kritikusan viszonyul a megoldásokhoz.

A testület korábban ellenezte az automatikus arcfelismerő rendszerek alkalmazását és legfeljebb öt esztendőre megtiltotta volna azok használatát, azonban most módosította az álláspontját és a jövőben lehetővé tenné az egyes európai uniós tagországok számára, hogy maguk dönthessenek az ilyen szoftverek alkalmazásáról.

A mesterséges intelligencia jövőbeli használatával kapcsolatos úgynevezett fehér könyv aktuális tervezetében a korábbi rész már nem szerepel. Az automatikus arcfelismerő megoldások alkalmazásának tiltásáról szóló moratórium kihirdetése így kizárólag az egyes tagállamok joga lenne, bár az Európai Bizottság továbbra is szkeptikus az ilyen programokkal kapcsolatban. A testület ugyanis úgy véli, hogy azok hajlamosak a pontatlanságokra, adatvédelmi jogsértésekhez vezethetnek és megkönnyíthetik a személyazonosság-csalások elkövetését.

A tagállamok maguk vizsgálhatják meg az ilyen rendszerek működését és használatát, s ezen eljárások lefolytatásával független intézményeket bízhatnak meg. A Financial Times azt írta, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy mi állhat a döntés hátterében. Egy az ügyben folytatott egyeztetések részleteit ismerő bennfentes azt nyilatkozta, hogy a biztonsági hatóságok azért utasították el az 5 évre szóló tilalmat, mert jó eszközt látnak a technikában. Miután viszont az egyeztetések tovább tartanak, így nem zárható ki, hogy lesznek még változások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!