Adatbányászásban erősít a skót rendőrség

A telefonokon tárolt adatokat szereznék meg könnyebben és gyorsabban.

A skót rendőrség a hónap közepén jelentette be, hogy speciális kioszkok alkalmazását kezdik meg hamarosan, ezek segítségével pedig a jövőben jóval könnyebb és gyorsabb lesz a valamilyen bűntény elkövetésével megvádolt személyek, valamint a tanúk készülékeinek megvizsgálása, amely szerintük az állampolgárok számára is kedvezőbb alternatívát jelent.

A problémát eddig az jelentette, hogy az okostelefonokhoz való hozzáférés, a tulajdonos által alkalmazott védelem megkerülése, sokszor nem jelent egyszerű feladatot, emiatt pedig egy-egy készülék akár hónapokon keresztül is a rendőrségen vesztegel, mielőtt annak tulajdonosa visszakapná azt. A kiberbűnözésre fókuszáló speciális egység szakemberei a kioszkok révén azonban pillanatok alatt megkerülhetik a jelszavakat és a záróképernyőket, itt pedig gyorsan és kényelmesen, fájltípusok és kategóriák mentén kiválaszthatják az általuk hasznosnak (gyanúsnak) vélt állományokat, azokat pedig megtekinthetik, viszont a kioszkon magán nem tárolhatják el, hogy ezzel is jobban megfeleljenek az adatvédelmi előírásoknak.


Az egyetlen információ, amit a munkavégzés és a nyomozás során elmentenek, már kifejezetten a vizsgálódás részleteire vonatkozik, így később visszatekinthető lesz, hogy mit és miként vettek szemügyre a kiberbűnözési részleg emberei. A skót rendőrség szerint ez megfelel a követelményeknek, miközben a számukra haszontalan, nem szükséges készülékeket sokkal gyorsabban visszaadhatják a tulajdonosoknak. A megfelelő megoldás érdekében számos szakértővel és csoporttal konzultáltak, itt viszont (természetesen) nem tudtak elaltatni minden gyanakvást és félelmet, így máris elhangoztak olyan vélemények, miszerint ez újabb lehetőséget biztosít számukra a visszaélésre.

A kioszkok kiosztása január 20-tól megindult, kíváncsian várjuk, hogy a kontinens egyéb hatóságai mennyiben követik majd a példát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    Melyik nem az?

    Inkább az kéne megoldani, hogy ne lehessen feltörni a telefonokat csak úgy, elég jó titkosítások vannak ma már, csak rendesen használni kéne.
  • Sydra #1
    A skót rendőrség erősen ideológia vezérelt szervezet. Az ő kezükbe nem valók ilyenek.