Homeboy

Nincs összefüggés az agyrák és a mobiltelefonok használata között

[Bloomberg News] Két új tanulmány szerint a mobiltelefonok még tartós használat esetén sem növelik az esetleges daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.Egyes szakértők úgy vélték, hogy az Egyesült Államokban használt 92 millió mobiltelefon által sugárzott mikrohullámú sugárzás egészségügyi problémákat okozhat, pontosabban agyrákot. A kedden közzétett tanulmányban úgy tűnik, hogy ezek a vélekedések megdőlni látszanak.

"Az eredményeink nem támasztják alá, hogy a 90-es évek közepén az USA-ban diagnosztizált agydaganatok mobiltelefonok használata miatt alakultak ki." - összegezte a kutatást Dr. Peter Inskip a Nemezeti Rák Intézet munkatársa.

Inskip 782 rosszindulatú és 799 jóindulatú daganatos beteget vizsgált meg és azt a következtetést vonta le, hogy mobiltelefon és a daganatok kialakulása között nincs összefüggés. A tumorok nem feltétlenül az agy azon oldalán alakultak ki ahol a telefont tartják. A második tanulmányban 469 agydaganatos beteget vetettek össze 422 egészséges emberrel és azt állapították meg, hogy a rákos betegek nem használták többet a telefonjukat, mint az egészségesek.

"A maroktelefonok használata és az agyrák kialakulása között nincs semmiféle összefüggés." - állítja a Joshua Muscat által vezetett kutatócsoport. A két tanulmányt 1994 és 1998 között végezték és főként az analóg rendszerű mobiltelefonokra vonatkoztatható. A kutatók szerint az újabb digitális rendszerű telefonokat és azok hatását is hosszabb távon meg kell vizsgálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!