SG.hu

A Huawei új mobilszolgáltatási rendszere globális szinten is egyre több készüléken elérhető, a cél a teljes ökoszisztéma kiépítése

A Huawei új mobilszolgáltatási rendszere, a Huawei Mobile Services (HMS) a zene streamingtől a böngészésen át az adattárolásig teljes körű alkalmazás-ökoszisztémát nyújt a Huawei készülékek tulajdonosainak. A HMS olyan alkalmazások gyűjteménye, amelyek által az eszközök okosabbak, gyorsabbak lehetnek, ezzel még jobb felhasználói élményt nyújtva a felhasználók számára. A HMS magába foglalja a Huawei AppGallery-t, a Huawei Böngészőt, a Huawei Mobile Cloud-ot, valamint a Huawei Témák és Huawei Zene alkalmazásokat.

A bevezetését megkönnyíti, hogy a platform elérhető a Play Store kínálatában. A 2010-es indulása után az első években jól látható módon Kínára koncentráltak, de a vállalat most már világszerte, így Magyarországon is keresi az együttműködést az alkalmazásfejlesztőkkel, hogy minél több népszerű helyi, köztük hazai app kerüljön be a rendszerbe. A sencseniek minden korábbinál jobban odateszik magukat: a Huawei ma már több mint 1 millió fejlesztőre alapozhat, a fejlesztői együttműködéseknek köszönhetően pedig a gyártó már negyvenötezer alkalmazást integrált rendszerébe.

Érdemes tehát gyorsan végigfutni a főbb részleteken, hogy jobban megismerjük a rendszert. A főbb alkalmazások listáját a cég alkalmazásboltja, az AppGallery vezeti; ahol az applikáción keresztül programok letöltésére, frissítésére van lehetőség. Már több mint nyolc éve használatos alkalmazás-elosztó felületként és az AppGallery sajátja, hogy igyekszik mindig az adott régióban relevánsnak tűnő appokat ajánlani, korhatárok alapján szűrve.

A kínálatban már magyar szoftverek is megtalálhatók. A Huawei teljes mértékben megnyitotta a HMS alapképességeit és szolgáltatásait, ezért a fejlesztőknek alkalmazásuk elérhetőségéhez mindössze a HMS szoftverfejlesztő készletét (Huawei Software Developement Kit) kell integrálniuk, hogy kihasználhassák a Huawei nyitott képességeit.

A Huawei teljeskörű technikai támogatást biztosít partnereinek, illetve olyan extrákat is nyújt a fejlesztőknek, mint annak a lehetősége, hogy online és offline is kiemelje őket és még nagyobb vizibilitást kínáljon számukra, kihasználva az alkalmazásokban való láthatóságot, a közösségi média, a Huawei Pop-up Store, a Szervizközpontok, valamint a Huawei Experience Store nyújtotta megjelenési lehetőségeket. Emellett a kínai piacra lépés is valós lehetőségként nyílik meg a fejlesztők előtt.

A Quick Apps funkcióval a támogatott alkalmazásokat a felhőből futtathatjuk, telepítés nélkül. A fejlesztőknek ez óriási segítség, mivel sokkal kevesebb fejlesztési erőfeszítést igényel a részükről, mint a hagyományos módszer, ráadásul a tárhely optimalizációja miatt a felhasználói élményt is javítja.


A főbb hazai partnerek

A felhőszolgáltatás az eszközök közötti szinkronizációt, biztonsági mentést, illetve 5 GB-ig ingyenes tárhelyet kínál, ez azonban több száz GB-ra bővíthető. A tábor ezen app esetében 140 millió főre rúg, ez azonban csak a tavalyi évben rögtön megnégyszereződött.

A beépített böngésző felülete egyszerű, az asztali használat külön beállítható. Érdekessége, hogy azt is megadhatjuk, milyen módon jelenjenek meg a weboldalak. A képek blokkolása opcióval gyorsíthatjuk a honlapok betöltését és csökkenthetjük az adatforgalmat, míg az éjszakai mód sötét alapúra kapcsolja a megjelenítést. A felület képes az ártalmas honlapok azonosítására, a nyomonkövetés kikapcsolására, van benne reklámblokkoló a felugró ablakok tiltására, és megválasztható a használt keresőmotor is. Új lépés az optimalizált hírcsatorna, valamint a releváns szolgáltatásokhoz való gyors hozzáférés, a Huawei közlése szerint pedig jellemzően havonta megduplázódik a felhasználók száma.

A Témák segítségével háttérképeket és színbeállításokat szerezhetünk be (ingyenesen és fizetősen egyaránt), az egyes európai országokban. Európában januártól válik elérhetővé a Digitális asszisztens, amely az új készüléktípusokon már előre telepítve van, míg a régebbieknél a szoftverboltból érhető el. Ezzel a személyes segéddel bárhol kereshetünk a telefonunkon (legyenek azok telepített appok, névjegyek, emailek, naptárbejegyzések vagy jegyzetek), valamint online is. Általa gyorsan elérhetők a kedvenc vagy legutóbb használt funkciók, gyorsan áttekinthetjük vele a teendőinket vagy megtudhatjuk milyen lesz az időjárás, sőt, érdeklődési körünknek megfelelően magyar nyelvű híreket is ajánl.


A HMS részeként fontos megemlíteni továbbá a Huawei Pay szoftvert is, amely a mobilos fizetéseket hivatott megkönnyíteni a nagy riválisok (Google, Apple, Samsung, stb.) hasonló szolgáltatásához hasonlóan. A szolgáltatás várhatóan a közeljövőben megcélozza a nemzetközipiacokat. Addig is, az elsődleges a felhasználótábor további bővítése, melyet a Huaweinél a külső fejlesztők számára igyekeznek lényegesen megkönnyíteni az androidos appok viszonylag gyors és egyszerű átültetésének lehetőségével.

Az alkalmazások integrációját illetően hazai szinten is számos sikertörténetről beszélhetünk, hiszen egyre több magyar fejlesztésű alkalmazás is együttműködik a Huawei Mobile Services-el. Ilyen például a Vimage grafikus alkalmazás is, ami az elsők között, ráadásul zökkenőmentesen integrálta a HMS-t.