Berta Sándor

USA - a felhőüzlete miatt vizsgálhatják az Amazont

Az eljárások középpontjában a társaság üzleti gyakorlata állhat majd.

A Bloomberg közelebbről meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) a közeljövőben kiterjesztheti az Amazon felhőrészlegére (AWS) a korábban elindított vizsgálatokat. A tervek alapján különböző szoftvercégeket kérdeznének meg az AWS által alkalmazott üzleti praktikákról.

A Bloomberg idézte a Gartner piackutató vállalat számait, amelyek szerint az AWS piaci részesedése jelenleg 48 százalék, míg a legnagyobb vetélytársának számító Microsoft Azure esetében ez az arány 16 százalék. Az elmúlt időszakban a felhőrészleg könyvelhette el az Amazon operatív nyereségének több mint 60 százalékát és biztosította ezzel a kereskedelmi üzlet kiépítéséhez szükséges tőkét. A Reuters mindezt azzal egészítette ki, hogy az FTC az eljárásai során a lehetséges illegális üzleti praktikák felderítésére és a korábban engedélyezett felvásárlások megvizsgálására összpontosított.

A Bloomberg ugyanakkor azt gyanította, hogy az Amazon hátrányban részesíthette azokat a társaságokat, amelyek a vetélytársaival együtt dolgoztak, illetve előnyben részesíthetett olyan ügyfeleket, amelyek exkluzív módon az AWS szolgáltatásait használták. Az már júniusban kiderült, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium és az FTC egyaránt versenyjogi vizsgálatot akar indítani a Google és az Amazon ellen. Az eljárások középpontjában a webes konszern reklám- és keresési gyakorlata, valamint a kereskedelmi óriáscégnek a kiskereskedelemre gyakorolt befolyása áll. Az Amazon elleni vizsgálatot az FTC vezeti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!