Berta Sándor

Törölni fogja az inaktív fiókokat a Twitter

A mikroblog elsősorban az elhunytak profiljait akarja eltávolítani.

A BBC számolt be arról, hogy a Twitter december 11-től minden olyan fiókot töröl a rendszeréből, amelyekbe annak tulajdonosa már legalább hat hónapja nem lépett be. A platform először fog ekkora nagytakarítást végezni az inaktív felhasználók között. Jelenleg a szolgáltatás csak akkor engedélyezi egy elhunyt személy fiókjának a törlését vagy kikapcsolását, ha azt az illető egyik családtagja kéri és hajlandó magát azonosítani. Emellett nincs olyan funkció, amely lehetővé tenné az előfizetés befagyasztását és az összes ott zajló tevékenység beszüntetését azért, hogy így elkerülhetővé váljanak az esetleges visszaélések. Az akció után könnyebb lesz az előfizetések szűrése és - ha szükséges - felfüggesztése vagy megszüntetése.

A társaság egyik szóvivője kiemelte, hogy az akció után sokkal reálisabb adataik lesznek majd az aktív fiókok számáról. Minden érintett személy e-mailt fog kapni a fiók eltávolítása előtt és még egyszer fel fogják szólítani, hogy lépjen be a rendszerbe. A törlések után a felhasználói nevek ismét elérhetővé válnak. Egy tavaly szeptemberi jelentés alapján a Twitternek 145 millió olyan aktív tagja van, akik naponta lépnek be a rendszerbe.

De egyáltalán nem biztos, hogy valóban meg fogják ezt lépni: a Twitter azután döntött a terv felfüggesztése mellett, hogy annak ismertté válása után rengeteg felhasználó tiltakozott. Mindannyian egyetértettek abban, hogy az elhunytak Twitter-fiókjaira egy különleges szabálynak kellene vonatkoznia. A társaság ezután jelezte a bejegyzéseiben, hogy egyelőre lemondott az elképzelés megvalósításáról.

A TechCrunch idézett a társaság közleményéből, amelyben többek között az szerepelt, hogy az erőfeszítések része, hogy megtisztítsák a platformot az inaktív fiókoktól, amelynek köszönhetően pontosabb és megbízhatóbb információkat mutathatnak majd. A több mint 6 hónapja nem aktív fiókok tulajdonosait megpróbálták elérni, hogy tájékoztassák őket arról, hogy a hosszabb idejű inaktivitás miatt tartósan törölve lesznek.

A vállalat azt is közölte, hogy az akcióban az inaktív európai felhasználók fiókjainak eltávolítását tervezte, mert a gyakorlatba akarta átültetni a helyi szabályozásokat, például az európai uniós általános adatvédelmi rendeletet (GDPR). A cégnek már korábban is volt az inaktív fiókokkal kapcsolatos irányelve, de azt eddig nem alkalmazta következetesen. A jövőben viszont ezt az irányelvet minden bizonnyal az Európai Unión kívül is használni fogja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!