Berta Sándor

Lakásépítési projektekbe fektet be a Facebook

A Szilícium-völgy cégeinek terjeszkedése súlyosbítja a régiós lakáskrízist.

Azzal, hogy egyre több internetes konszern és más technológiai óriás választja székhelyéül a Szilícium-völgyet, egyre növekvő problémát jelent a helyi településeken a szabad lakások hiánya. Ezért az új társaságok és a meglévők alkalmazottai egyre nehezebben találnak maguknak otthont. Ezzel párhuzamosan folyamatosan nőnek az ingatlanárak, egyre kevesebb a megfizethető lakás. A helyzet már nem csupán a szegényebb rétegeket sújtja, hanem azokat a négytagú családokat is, ahol a háztartás éves bevétele eléri a 100 000 dollárt. Gyakori továbbá, hogy az egyébként jól kereső programozók lakókocsikban éjszakáznak az utak szélén. A kevésbé tehetős szakemberek pedig a munkahelyeiktől távol bérelnek otthont.

A Facebook most bejelentette, hogy a következő tíz évben egymilliárd dollárt invesztál helyi lakásépítési programokba. Az összeg egynegyede kaliforniai projektekbe folyik majd be, míg 225 millió dollárért a vállalat a Menlo Parkban lévő központja közelében megszerzett földterületen akar 1500 épületet felépíteni. Emellett a cég 25 millió dollárral támogatja a tanárok és más fontos munkaerők számára való lakások építését azért, hogy annak a településnek és közösségnek a közelében élhessenek, ahol dolgoznak. További 150 millió dollárt szán a Facebook megfizethető otthonok kialakítására, többek között hajléktalanok számára és hozzájárul a Bay's Future Fund nevű megfizethető lakásbefektetési alaphoz is. Ezenkívül a konszern 350 millió dollárt különített el különböző további kötelezettségvállalásokra.

A Microsoft januárban jelezte, hogy félmilliárd dollárt fordít lakásépítésre Seattle városában, míg a Google egymilliárd dollárt fektet be San Franciscóban és a környékén, s 20 000 otthont építtet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!