JohnnyCage

Az IBM meglátta a fényt

A New York-i "kék óriás", az IBM a napokban mutatta be új, az eddigieknél nagyságrendekkel jobb minőségű felvételek készítésére alkalmas képérzékelő chipjét. A chip a cég képviselői szerint mind a szórakoztatóipari, mind a professzionális termékekben meg fogja állni a helyét.

A képérzékelő chip a digitális fényképezők egyik legfontosabb részegysége, mivel a felvétel minősége és a készülék ára nagymértékben függ tőle. A társaság szerint az új chip kiemelkedő minősége mellett ráadásul még olcsón előállítható is lesz. A digitális fényképezőkben használt CCD chipek feladata az, hogy az érzékelő felületükre érkező fényt elektromos jellé alakítsák. A fényképező ezt a jelet később digitalizálja, majd valamilyen adathordozón eltárolja.

Az IBM saját bevallása szerint több digitális fényképezőt, valamint az ahhoz szükséges lencséket gyártó céggel együttműködve készül az új chippel készült egységeket piacra dobni. Az új chipek 1.3 és 2.0 megapixeles érzékelőtömbbel fognak rendelkezni, és számos előnnyel rendelkeznek a régiekkel szemben, állítja a cég. Ilyen előny például az ún. teljes keretes felépítés, ami 95%-nál is nagyobb hasznos érzékelőfelületet eredményez az eddigi 50%-kkal rendelkező sorköz-keretes technológiával szemben. Emiatt nem lesz szükség a jelenleg használt mikrolencsékre, amik fényszóródási problémákat okozhatnak.

Az IBM szerint az új chip ezenkívül a lokális túlexponálást is szabályozni tudja majd. A CCD chipek az IBM mikroelektronikai gyárában fognak készülni, 0.5-0.35 mikronos gyártási eljárás alkalmazásával, többszörös szilícium és fémrétegekkel, teljesen sík fémfelviteli eljárással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!