Berta Sándor

Dél-Koreában adót fizethet a YouTube

A helyi kormány felméri a videomegosztó platform megadóztatásának lehetőségét.

A dél-koreai tudományos, informatikai és távközlési minisztérium felkérte a helyi jogszabály-kutató intézetet, hogy vizsgálja meg a YouTube megadóztatásának ötletét és a lehetséges kivitelezési módokat. Az intézmény tanulmányozni fogja a kapcsolódó globális trendeket, például a digitális tartalomszolgáltatók jelenlegi adófizetési kötelezettségeit.

A dél-koreai szaktárca állítólag fontolóra veszi az állami tulajdonú műsorszórási és kommunikációs fejlesztési alap jelenlegi pénzügyi hozzájárulási rendszerének felülvizsgálatát az érintett vállalkozások adóztatására irányuló javasolt intézkedés részeként. A jelenlegi rendszer szerint az általános műsortartalmat kínáló földfelszíni műsorszolgáltatóknak és kábelcsatornáknak évente a reklámértékesítés 2-4 százalékát kell befizetniük a helyi műsorszórási és kommunikációs ipar fejlesztésének előmozdítása céljából. Miután az érintett szolgáltatások, például a YouTube és a Netflix megváltoztatják a tartalomfogyasztási módját, ezért merült fel, hogy adót fizessenek.

Dél-Koreában a YouTube évente hatalmas bevételre tesz szert a hirdetések értékesítéséből, a társaság a tavalyi esztendő első hat hónapjában 116,9 milliárd wonos nyereséget ért el reklámból. Egy helyi kormánytisztviselő a kiszivárgott információkat úgy kommentálta, hogy a jövőben a YouTube-adó lehet a Google-adó alapja. Ugyanakkor a helyi kormány egyelőre arra kíváncsi, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) milyen módon oldaná meg ezt a kérdést.

A YouTube-adó bevezetése 2016 decemberében már Franciaországban felmerült. A tervek alapján az adókulcs 2 százalékos lett volna és a befolyó összegeket a francia állami filmtámogatási alap kapta volna meg, hogy így finanszírozhassa az új művek elkészítését. A YouTube és a többi platform mellett az adó vonatkozott volna a pornóvideókra is, de azoknál az adókulcs 10 százalékos lett volna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!