Gyurkity Péter

Jönnek az Apple saját 5G-modemjei

Ahogy azt vártuk, ezt az Intel üzletágának megszerzésével érik el.

Az iPhone okostelefonokat gyártó cég kapcsán nemrég beszámoltunk arról, hogy az első 5G-változatok legkorábban 2020-ban mutatkozhatnak be, eközben pedig a jelek arra utalnak, hogy nem számítanak az Intel további részvételére, ami nem is meglepő, hiszen ez utóbbi vállalat lemondott a versenyről, legalábbis a modemek terén. Miután bejelentették, hogy megszerezték a nem sok sikert aratott részleget, az Apple házon belül végzi el a munkát.

A hivatalos bejelentés szerint a modemeken dolgozó üzletág nagyobbik részét szerezték meg, ami magába foglalja a különböző szabadalmakat, a felhasznált felszerelést, valamint mintegy 2200 alkalmazottat, akik innentől kezdve szintén az új gazdának dolgoznak. A tranzakció értékét 1 milliárd dollárra teszik, a részleteket az idei utolsó negyedévben simíthatják el, a cél pedig egyértelmű, hiszen itt nemcsak az okostelefonok, de az egyéb hordozható és viselhető termékek, valamint az IoT-eszközök megfelelő támogatása is felbukkan, legyen szó akár az önvezető autókról.

Az Apple egyébként nemrég ásta el a csatabárdot az Qualcomm vezetésével, itt állítólag 4,5 milliárd dollárt fizetnek ki a 6 évre szóló licencmegállapodás részeként, vagyis jövőre ez a partner szállíthatja le az első 5G-modemeket, hogy a 2021-es generáció már a házon belül fejlesztett utódokra támaszkodjon.

Az Intel egyértelműen kudarcot vallott ezen a téren, hiszen az eredeti tervek szerint ők szállították volna le a saját komponenseiket a jövőre esedékes iPhone típusokhoz, viszont a jelek szerint az IT-óriás továbbra sem tud versenybe bocsátkozni a hordozható megoldások területén. Kérdés, hogy az új tulajdonos mennyiben tud majd megbirkózni a feladattal, bár ők már rendelkeznek némi tapasztalattal a szegmensen belül, hiszen az Apple évek óta saját chipekkel dolgozik – az idei generáció egyelőre az Intel által kifejlesztett LTE-modemekkel fut majd be, ezeket ugyanis még a felvásárlás lezárulta előtt leszállítják. Korábban elismerték, hogy a Samsung és a MediaTek vezetésével is tárgyaltak az 5G-modemek esetleges leszállításáról, erről azonban további részleteket azóta nem láttunk.

A Reuters jelentése szerint valóban 2021-ig szeretnék megvalósítani a generációváltást, ami komoly gyorsulást jelent, hiszen a korábbi pletykák alapján az Apple csak 2025-ig szerette volna megvalósítani a házon belül fejlesztést és gyártást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zulu12 #1
    "valamint mintegy 2200 alkalmazottat, akik innentől kezdve szintén az új gazdának dolgoznak"

    Mintha valami állattartásról lenne szó :D Ja mert az is XD