Franczy

Apple G4 Cube upgrade lehetőségek

Pár kritikus korábban azt állította, hogy az Apple Computer Inc. Power Mac G4 Cube típusú számítógépe nem rendelkezik megfelelő továbbfejlesztési (upgrade) lehetőségekkel, most azonban a különböző Mac-es kiegészítőket gyártó cégek azt nyilatkozták, hogy könnyedén megoldható lenne a meglévő gépek processzor-, vagy grafikuskártya upgrade-je. Ennek csak egyetlen feltétele van, mégpedig az, hogy megfelelő piaci igény mutatkozzon ezen eszközök irányába.

Szakértők szerint a Mac-es upgrade eszközök gyártása inkább gazdasági korlátokba ütközik, mint technológiai nehézségekbe, hiszen ezen eszközök gyártói szerint megfelelő kereslet esetén könnyedén módosítható lenne több alkatrész is, úgy, hogy azok passzoljanak az Mac G4 Cube-ba.

Az Apple G4 Cube számítógépek legtöbb alkatrésze megfelel a cég nagyobb teljesítményű, Power Mac G4 típusú gépeibe készült kiegészítő alkatrészek szabványainak, legfeljebb csak méretbeli különbségek tapasztalhatók a két gép részegységei között. Például a G4 Cube gépek ugyanolyan szabványos ATA csatlakozóval rendelkeznek, mint a Power Mac-ek, azonban a Cube kisebb méretei miatti belső szűkösség következményeként csak egy darab merevlemez csatlakoztatható erre az ATA interfészre.

A Cube gépek processzora egy kiegészítő-kártyán keresztül illeszkedik az alaplaphoz, melynek csatlakozója kompatibilis a többi asztali G4-es géppel. Ez az úgynevezett "daughtercard" nem szabványos, gyári Apple ROM chip-eket tartalmaz, így ezeket is könnyedén utána tudnák gyártani az upgrade eszközök gyártói, mely kártyákba aztán utólag nagyobb teljesítményű CPU-k is beépíthetőek lennének. Természetesen ennek most még nem sok értelme lenne, hiszen a Cube gépek gyárilag a leggyorsabb G4-es processzorokkal készülnek, de így a jövőben elképzelhető lenne a Cube gépek CPU upgrade-je is. Szakértők a CPU upgrade-nek akkor látják értelmét, ha segítségével 500 dollár körüli összegért megduplázható lenne a Cube-ok teljesítménye.

Az Apple G4 Cube gépek eddig egy speciális ATI Rage 128 grafikus megoldással rendelkeztek, melyet most külön kérésre, 100 dolláros felár ellenében gyárilag ATI RADEON-nal helyettesítenek. Ezeket az Apple gépekbe szánt RADEON-okat kizárólag csak az Apple cégnek szállítja az ATI, így az upgrade gyártók egyelőre nem juthatnak hozzá ilyen chip-ekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!