JohnnyCage

Fizetni fognak a CD-írót gyártó cégek

A Hewlett-Packardnak ezentúl minden Németországban eladott CD-írója után meghatározott összeget kell fizetnie. Az ok egy törvény, mely az illegális másolásra használható eszközöket sújtja.



A németek elsősorban az audió CD-k másolását vették a lelkükre, mivel az ország Európa zenei központja. Az HP után várhatóan az összes többi CD-írót gyártó cég is hasonló helyzetbe fog kerülni. A németek felhívták az összes európai ország figyelmét, hogy ezt a "járványt", mely a tavalyi évben 5 milliárd dollár kárt okozott a zenekiadóknak, meg kell állítani. Robert Labatt, a Gartner piackutató csoport elemzője szerint a gyártók lettek a bűnbakok.

Hasonló törvények léteznek más európai országokban is, de ezek általában régi keletűek, így inkább a magnókra és videómagnókra vonatkoznak. A probléma nem ismeretlen a scannerek világában sem, ugyanis a scannerek jólismert előmelegítése sem más, mint szándékos lassítása a beolvasásnak, hogy a törvénytelen másolás ne haladjon olyan gyorsan. A németek szerint a CD-írókon kívül a nyomtatók, a gyors modemek és merevlemez-meghajtók mind-mind az illegális másolatok készítését segítik elő.

Az International Federation of Phonographic Industry felmérése alapján éves szinten körülbelül 500 millió illegális zene CD készül internetes forrásból. Az interneten jelenleg több, mint 25 millió illegális zenefájl található, amelyek ezeknek a CD-knek a forrásaként szolgálnak. A zeneipar európai, évi 10 milliárd dolláros bevételéből nagyságrendileg 1 milliárd úszik el a kalózmásolatok miatt. Az európai kormányokat aggasztja, hogy ez az államkasszáknak 72 millió dolláros bevételkiesést okoz évente.


David Packard és Bill Hewlett egy Palo Alto-i garázs előtt; itt alakult meg a Hewlett-Packard

A GEMA, Németország vezető licenszelő csoportja májusban indíotta próbaperét a Hewlett-Packard ellen. A per azért a HP ellen irányult, mert ez a cég adta el a legtöbb CD-írót Németországban. A GEMA "jószándékának" jele, hogy 1998-ig visszamenőleg is ki kívánták fizettetni az egységenkénti 30 márkás ($12.90) díjat. A múltheti egyezség szerint a HP visszamenőleg 3.60 márkát ($1.54) fog fizetni eladott egységenként, a jövőben Németországban eladott egységek után pedig darabonként 12 márka ($5.16) jár.

Jeanette Weisschuh, a HP szóvivőnője nem nyilatkozott arról, hogy ez mennyire fogja hátráltatni a céget, arra viszont kitért, hogy a megállapodást igazságtalannak tartja. Igazságtalannak tartja, mert a többi CD-írót gyártó cég, mivel (egyelőre) nem fizet semmit, előnybe került a HP-vel szemben. A HP hátránya azonban nem fog sokáig tartani, ugyanis hamarosan a többi cég is fizetésre lesz kötelezve. A többi cég által fizetendő összegek nagysága a cégek GEMA-val kötött megállapodásától fog függni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!