Gyurkity Péter

Baj van a Galaxy Fold kijelzőjével

Az összehajtható mobil kiküldött tesztpéldányai 1-2 nap után tönkrementek, a Samsung vizsgálódik. Európában és Indiában erősítenek, de a kínai riválisok is jönnek fel.

A múlt hónapban még arról írtunk, hogy több eltérő hajlítható megoldás van érkezőben, ezek közül elsőként pedig a Samsung fejlesztése rajtolhat el a piacon. Erre napokon belül sor is kerül, ám míg a Galaxy Fold kijelzője a károsnak ítélt kék fény arányának példaértékű leszorítása miatt kiérdemelte a TÜV Rheinland minősítését (hasonlóan ahhoz, ahogy az a Galaxy S10 esetében is megtörtént), gyorsan kiderült, hogy a kiküldött tesztpéldányokkal komoly gondok vannak.


A különböző szaklapoknak dolgozó korai tesztelők április 16. körül kapták meg ezen tesztpéldányokat, hogy időben elkészüljenek az első beszámolókkal, mielőtt a telefon a hónap végén hivatalosan is megjelenik az USA-ban. A remélt pozitív visszhang helyett azonban egyértelműen panaszos írások jelentek meg a világhálón, a telefonok jó része ugyanis igencsak komoly problémákat mutatott, mindössze egy, esetleg két napig tartó használatot követően. Elsőként egy olyan leírás bukkant fel, amely szerint a telefonon először egy kitüremkedés jelent meg, ez azonban gyorsan halott pixeleket eredményezett. Nem sokkal később egy Twitter-bejegyzést láthattunk, amely már a középen megjelenő fekete sávról, valamint a kijelző bal felének állandó vibrálásáról számolt be, más esetekben pedig a teljes kijelző fokozatos elfeketedéséről, valamint az érintőképernyő működésének teljes leállásáról olvashattunk – igaz, ez utóbbi azt követően történt, hogy az illető eltávolította a képernyővédő rétegnek vélt polimerfilmet.

A Samsung gyorsan reagált a negatív hírekre, ebben kifejtik, hogy a korai példányok egy viszonylag alacsony hányada valóban komoly problémákat mutat, amelyet igyekeznek minél előbb, személyesen kivizsgálni, hogy felderítsék a hiba okát. Arra figyelmeztetnek, hogy a szóban forgó réteget semmilyen körülmények között nem szabad eltávolítani, ez ugyanis a kijelző meghibásodását eredményezi, ezzel kapcsolatban a vásárlók további információkat kapnak majd. Leszögezik továbbá, hogy az április 26-ra tervezett amerikai rajtot nem halasztják el, csúszásra tehát nem kerül sor (legalábbis a jelenlegi helyzet alapján), ez azonban a vizsgálat lezártát követően még változhat.


A cég számára komoly következményekkel járhat az eset, előzetesen ugyanis mind a 200 ezer példányt gyorsan lehívták az előrendelők, a mintegy 2000 dolláros ár pedig sokakban azt az érzést keltette, hogy ilyen problémák nem fordulhatnak elő. A globális piaci helyzetük mindenesetre nem ezen múlik, a friss adatok szerint a Samsung továbbra is őrzi első helyét, ami leginkább az európai és indiai előrenyomulásnak köszönhető. Ezzel szemben az Apple második helyét már alaposan kikezdték bizonyos kínai gyártók, amelyek közül leginkább a Huawei emelkedik ki.

A Kantar által közzétett új felmérés alapján az 5 legnagyobb európai piacon az Android a piac csaknem 80 százalékát uralja, ami annak eredménye, hogy a Samsung megőrizte pozícióit, a Huawei és a Xiaomi pedig tovább javított korábbi számain. A Galaxy S10 és S10+ nagyon jól szerepelt az év első 3 hónapjában, miközben az Apple a szegmens 20,1 százalékára építhetett, 2 százalékot veszítve az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest, bár az iPhone XR szintén szép eredményt ért itt el, az Egyesült Királyságban például az első helyen végzett. Az USA-ban persze más a helyzet, itt a cég 45 százalékot birtokol, itt azonban a Motorola is ismét erősödni tudott, az LG pedig visszaszorult.

A Samsung számára különösen fontos az indiai piac, amely továbbra is gyorsan bővül. Az országban még márciusban rajtolt el az új hármas, a cég egyik helyi illetékese pedig most elárulta, hogy a Galaxy A10, A30 és A50 nagyon is jó eredményt ért el, hiszen alig 40 nap alatt több mint 2 millió példányt adtak el belőlük. Ezzel összejöhet a Galaxy A-sorozat számára kiírt 4 milliárd dolláros éves bevétel, az országban pedig nyilván ezek a szerényebb megoldások hozhatják el az átütő sikert, hiszen itt a vékonyabb pénztárcával rendelkezőket kell megcélozni. Globális szinten a Huawei lesz a legfontosabb kihívó, a kínai rivális az év végére már megkaparinthatja a második helyet, ők azonban egyelőre nem állnak jól Indiában, hiszen eddig leginkább a kínai és európai keresletre építettek.

A dél-koreai óriás bejelentette, hogy ők is készen állnak az 5 nanométeres gyártástechnológia alkalmazására, ahogy azt nemrég a TSMC esetében már láthattuk. Ezzel a mobilchipek egy még újabb generációja rajtolhat hamarosan el, bár a sorozatgyártás csak 2020 második negyedévében indul majd el, legalábbis a Samsung esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #12
  Az egymásoncsúszás koptatná a felületeket. ;-)
 • kvp #11
  Tervezesi hibas. Az oled-et be kellett volna fogatni ket irasvetito folia kozze, majd ezeket egy keretbe, amiben el tudnak csuszni. Igy a ket folia alulrol/felulrol vedene a kijelzot, de el tudnanak csuszni egymason. A keretet pedig lemezesen lehet bepancelozni. Dognehez, de ipari kornyezetben is stabil. Van is egy ilyen szabadalom, azt hiszem egy japan cege.
 • NEXUS6 #10
  Technikailag azon kéne elgondolkodni, hogy a kijelző közepét és nagyobb nem hajló felületeit mechanikailag marhára nem ugyan azok a hatások érik. Nem is jó, hogy ua anyagból van. Ua tulajdonságokkal. Gyak 3 kijelzőt kell össze dolgozni.
 • VolJin #9
  Mondjuk ki az a hülye, aki azt hiszi, hogy üvegtörést gátló fólia van egy teljesen flexibilis kijelzőn?
 • VolJin #8
  Mi bajod az OLED kijelzőkkel?
 • tilato #7
  Én nem a Samsungot szeretném védeni, de az a kép amit beraktak a cikk elejére az pont hogy felhasználói fail volt. Páran elkezdtek leszedni a kijelzőről egy réteget, mert azt hitték valami sima kijelző védő fólia. Persze attól még tényleg baj van a készülékkel, de azért a kettőt nem kellene keverni.
 • Bruce_Willis #6
  Mert samsung
 • grebber #5
  Na akkor a soha listára megy az OLED mellé a hajlítható telefon kijelző is..bár ezt már lehetett sejteni ...
  Utoljára szerkesztette: grebber, 2019.04.19. 17:00:54
 • VolJin #4
  Ez a gyártónál nem derült ki?
 • Seth #3
  Dehogynem, csak ezt manapság már a végfelhasználók végzik, és ezért még fizetnek is :D