MTI

Százmilliárd forintnál is többe kerül az orosz internet lekapcsolhatósága

Második olvasatban is megszavazta - 27 pontosítással - az orosz parlament alsóháza az orosz internet stabil autonóm működtetéséről rendelkező törvénytervezetet, amely bírálói szerint indokolatlan kormányzati ellenőrzést biztosít a web alkalmazása felett.

A törvényt az előterjesztők indoklása szerint azért kell elfogadni, mert az Egyesült Államok kiberbiztonsági doktrínája a kibertérben végrehajtandó támadóműveletekkel számol, és mások mellett Oroszországot is fenyegető tényezőként nevezi meg. A jogszabály a tervek szerint túlnyomórészt november 1-jén lép majd hatályba, kivéve a kriptográfiai információvédelemre és a nemzeti domainnév-rendszerre vonatkozó rendelkezéseket, amelyek 2021 januárjától lépnek majd érvénybe.

A jogszabály olyan infrastruktúra létrehozását kezdeményezi, amely "szavatolja az orosz internetes erőforrások működését abban az esetben, ha lehetetlenné válik az orosz távközlési szolgáltatók kapcsolódása az internethálózat külföldi gyökérszervereihez". A dokumentum egyebek között rögzíti a forgalomirányítás szabályait, valamint azt, hogy miként kell érvényt szerezni nekik.

Ha az orosz kormány úgy ítéli meg, hogy az internet országon belüli stabilitása veszélyeztetett, akkor a tömegtájékoztatás- és távközlés-ügyi hatóság (Roszkomnadzor) központi ellenőrzést vezethet be az általános felhasználású hálózatban, és intézkedéseket foganatosíthat majd a fenyegetések elhárítása érdekében. A "rendkívüli" helyzetekben a Roszkomnadzor lesz felelős a szolgáltatások elérhetőségéért és a szolgáltatók tevékenységének összehangolásáért.

A törvénytervezet most elfogadott, főképp az állami intézmények hatáskörét pontosító módosításának értelmében az állami szervek és vállalatok informatikai rendszereinek kódolással biztosítnak majd pótlólagos védelmet. A szolgáltatókat mentesíteni fogják a tiltott tartalmakat közlő oldalakhoz való hozzáférés kötelezettségétől, ha a fenyegetések elhárítását szolgáló eszközöket fognak alkalmazni, a kormány által meghatározott módon. E berendezések üzembiztos működéséért a Roszkomnadzor felel majd.

A projekt megvalósítása legkevesebb 30 milliárd rubelbe kerül majd. (A rubel jelenleg mintegy 4,4 forintot ér.) A parlament információtechnológiai szakbizottságának elnöke, Leonyid Levin csütörtökön azt állította, hogy az orosz gazdaság vesztesége napi 20 milliárd rubel lenne, ha az országot lekapcsolnák a világhálóról.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök március végén azt állította, hogy Oroszország nem fogja követni Kína példáját a világháló rá eső szegmensének szabályozásában. A kormányfő emlékeztetett rá, az internet történelmileg úgy alakult ki, hogy működését jelentős mértékben az Egyesült Államok, nem pedig nemzetközi szerződések határozzák meg. "Ezért meg kell védelmeznünk az érdekeinket, nem azért, hogy mi valamit lekapcsoljunk, hanem hogy bennünket ne kapcsoljanak le" - mondta Medvegyev.

A most 320:15 arányban megszavazott törvénytervezetet várhatóan jövő kedden fogják végleges, harmadik olvasatban elfogadni. A hatályba lépéshez a felsőház jóváhagyása és az elnök aláírása is szükséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dzsagon #2
    A south parkban csak egy dugót kellett kihúzni.
  • ostoros #1
    Az nem sok. Ha csak ennyibe fog kerülni, hülyék lennének nem megcsinálni.