Berta Sándor

Jócskán szűkíti a kínálatot az Amazon

Az online kereskedelmi konszern alaposan csökkentené a saját árucikkei számát. Kiveszik a kínálatból az olcsó és nehéz termékeket, mert ezek szállítása drága és alacsony áruk miatt haszon sincs rajtuk.

A The Wall Street Journal szerint az Amazon alaposan módosítaná a stratégiáját és az eddiginél sokkal kevesebb terméket kínálna. Az intézkedés célja az, hogy a társaság nem akar több "Can't realize a profit" (CRaP), vagyis elég profitot nem termelő árucikket értékesíteni. Ebbe a kategóriába tartoznak például az élelmiszerek, azok közül is elsősorban az olyan nassolnivalók, ásványvizek és üdítők, amelyek kevesebb, mint 15 dollárba kerülnek, ráadásul nehezek és ezáltal csak nagyon drágán, illetve problémásan továbbíthatók csomagként.

A vállalat emellett azt szeretné, hogy azért, hogy az ügyfelek továbbra is hozzájussanak a platformon keresztül a "létfontosságú" dolgokhoz, a gyártók vagy változtassanak a csomagolási méreteken, hogy ezáltal termelhessenek több nyereséget vagy vegyék át az eladást. A módosítások miatt például a Coca-Cola a jövőben a saját raktáraiból fogja küldeni a termékeit ahelyett, hogy azokat először az Amazonhoz szállítaná. A legtöbb partnercég valószínűleg kénytelen lesz alkalmazkodni az Amazon új stratégiájához azért, hogy annak partnere maradhasson. Ugyanakkor természetesen lesznek olyan vállalkozások is, amelyek továbbra is fognak forgalmazni az Amazon bevonásával nem elég profitot termelő termékeket.

A kereskedelmi cég egyelőre nem kommentálta az amerikai újság értesüléseit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csicso82 #8
    Ez egy koncepció, és mivel működik ezért továbbra is létezik.
  • kvp #7
    ""gyakorlatilag nemsokára világelső lesz Kína"
    Hahaha, év vicce..."

    Ugy is lehetsz vilagelso ha kiarazod a piacrol a konkurenciat. Ez a monopoliumepites egyik leg tokeigenyesebb, de egyben legegyszerubb modja. A masik a konkurencia felvasarlasa. Kina mindkettot alkalmazza es tisztan (allam)kapitalista szempontbol ezt jol is teszi.

    "Vagyis ra tudja terhelni azzal ha kidobja oket a Prime-bol, de ez viszont eppen az amit csinalni terveznek."

    Igen, a teljes torles helyett ez tunik a jogilag es uzletileg helyes megoldasnak.
  • TokraFan #6
    "gyakorlatilag nemsokára világelső lesz Kína"

    Hahaha, év vicce...
  • Sequoyah #5
    A magyarorszagon mukodo Kinai posta is jobb megoldas mint ingyen kiszallitani a Kinai kuldemenyeket:)
    De igen, vannak jo megoldasok is erre, ezert is idegesito hogy egyiket sem alkalmazzak...

    Az Amazon pedig nem tudja csak ugy raterhelni a koltseget a kuldore, mert a Prime lenyege epp az, hogy ingyenesen viszik ki, es 2 napon belul. Vagyis ra tudja terhelni azzal ha kidobja oket a Prime-bol, de ez viszont eppen az amit csinalni terveznek.
  • kvp #4
    Ez ellen lehet egy kezelesi dij felszamitasaval vedkezni, azaz a helyi postazas koltseget a cimzett fizeti. Na ez nallunk es sok orszagban mar mukodik, de csak megvamolt arukra. Ha valaki ezt nem akarja kifizetni, akkor ertemehet a csomagert a repterre vagy ahol kirakodtak.

    Az Amazonnak egyszeruen csak ra kellett volna terhelnie a szallitas koltseget a termekekre. Ha a karton kola 10 dollar de 40-ert hozzak ki, akkor szinte senki nem fogja nalluk venni, de nem kell torolni a kinalatbol.

    A mostani megoldas pedig arrol szol, hogy azert lehessen is kapni mindent, de nekik ne is legyen vele koltseguk. Erdekes konstrukcio, mintha a Kinabol rendelt arura azt mondana a magyar posta, hogy a kinai posta vigye ki Magyarorszagon is. A vicc az, hogy szerintem belemennenek es mar telepulne is ide a kinai allami posta...
  • Sequoyah #3
    Van egy vilagmeretu megallapodas, hogy barmilyen kuldemeny kuldojenek nem kell az osszes kozbenso orszag postai dijat kifizetnie, csak a sajat orszaganak kell fizetnie, a tobbi orszag pedig "ingyen" tovabbitja. Az elmelet az, hogy ha A orszag kuld B-be csomagokat, es B orszag kuld A-ba is csomagokat/leveleket, akkor ezek kiegyenlitik egymast, mindket orszag postaja megkapja a penzt, viszont rengeteget sporolnak az adminisztracion.

    Na most Kina ezt pofatlanul kihasznalja, es igy Kinabol barhova, a Kinai, minimalis dijakkal lehet csomagot kuldeni, a mi postank pedig ingyen kezbesiti, forditva pedig a mi draga postai dijunkat kell fizetnunk.

    Szoval ha en gyartok egy olcso bogret es elpostazom a szomszed utcaba, az egy nagysagrenddel tobbe kerul, mintha Kinabol postaznak ugyanoda.
  • zola2000 #2
    Az aliexpressnek mi haszna van a 20centes usb hubot elküldik Kínából ingyen szállítással?

    (Elméletileg semmi, gyakorlatilag nemsokára világelső lesz Kína)
  • csicso82 #1
    Érdekes de megtehetik nem kizárólagos az Amazon lehet más cégen keresztül is értékesíteni.