Berta Sándor

Elérhető Mozart digitalizált gyűjteménye

Egyre több zenemű, kotta, feljegyzés érhető el a zeneszerzőtől.

A Salzburgi Mozarteum Alapítvány bejelentette, hogy elkészült és mindenki számára szabadon elérhetővé vált a Digitális Interaktív Mozart Kiadás (DIME). Jelenleg egyetlen más zeneszerző esetében sem hozzáférhető ilyen jellegű összeállítás.

Mozart kottái és jegyzetei eddig kizárólag fényképek formájában voltak láthatók az interneten. A DIME portált hosszú évek alatt fejlesztette ki a Salzburgi Mozarteum Alapítvány és a Los Altos-i Packard Humanities Institute. A platformon először elérhetők olyan digitális adatok, amelyeket a felhasználók interaktív módon az igényeikhez igazíthatják. Az utóbbiak közé tartoznak az olyan sokoldalú lehetőségek, mint a művek részleteinek kiválasztása, azoknak a meglévő hangfelvételekkel való szinkronizálása vagy MIDI-fájlokként való lejátszása. A DIME lehetővé teszi továbbá a zeneszerzők műveinek összehasonlítását és bepillantást enged a rendelkezésre álló eredeti forrásokba.

A projekt keretében mindent adat magán-, tudományos vagy pedagógiai célokra szabadon elérhető. Sőt, nem csupán az egyes fájlokhoz lehet hozzáférni, hanem azok forráskódjaihoz is. Az egyes információk akár saját programokba is integrálhatók vagy bevonhatók egy új Mozart-alkalmazás kifejlesztésébe. Minden más esetben a kasseli Bärenreiter Kiadó a szerzői jogtulajdonos. A projekt kezdeti szakaszában olyan ismert művek érhetők el, mint a Kis éji zene, az Ave verum corpus és a Joseph Haydnnak ajánlott kvartettek. Később fokozatosan hozzáférhetővé válik Mozart több mint 600 alkotásának 25 000 oldala.

A Salzbugi Mozarteum Alapítvány több mint 175 éve foglalkozik a zeneszerző személyével és műveivel, a fő tevékenysége pedig három területre (koncertszervezés, Mozart múzeumok támogatása, tudomány) terjed ki.

A tervek alapján a jövő év végéig publikálják a zeneszerző különböző műveinek első 1000 oldalát. A DIME előnye, hogy akár mobil készülékekről is jól használható, mert mindig a képernyőmérethez igazodik. Ulrich Konrad, a Salzburgi Mozarteum Alapítvány Mozart-kutatási Akadémiájának vezetője azt nyilatkozta, hogy az új rendszer forradalmi megoldás a jegyzetek szövegeinek megjelenítésében.

Érdekesség, hogy már 2006-ban felkerültek az internetre a zeneszerző művei, eredeti kottái és különböző iratai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!