Berta Sándor

Mindenkinek eltérő eredményt ad a Google keresője

A Google még a szolgáltatásaiba be sem jelentkezett, privát módban böngésző felhasználók keresési eredményeit is személyre szabja.

A DuckDuckGo az adatvédelmi tanulmányában komoly különbségeket fedezett fel a Google szolgáltatásaiba bejelentkezett, be nem jelentkezett és a privát böngészési módot használók keresési eredményei között. Még az utóbbi két kategóriába tartozók keresési eredményei között is voltak eltérések. A Google keresési eredményei a fióktevékenységekből, a keresési és a böngészési előzményekből, a tartózkodási hellyel kapcsolatos adatokból és más dolgokból állnak össze. A társaság célja az, hogy egy keresésre ne általánosságban válaszoljon, hanem úgy, hogy először az adott felhasználónak a legfontosabb találatokat mutassa meg.

A Google szolgáltatásaiból kijelentkezett internetezőknek a kereső sokkal több eltérő eredményt mutatott meg, mint amire számítani lehetne. A DuckDuckGo a tesztje során három fogalomra (fegyverellenőrzés, bevándorlás, oltások) keresett rá 87 személy segítségével. Ők 76 asztali számítógépet és 11 mobileszközt használtak. A keresésekre ugyanabban az időpontban került sor az Amerikai Egyesült Államok más-más régióiban és városaiban. Az emberek először privát módban indították a böngészést és úgy, hogy nem jelentkeztek be a Google szolgáltatásaiba. A második esetben pedig normális böngészési üzemmódban, ahol az adatokat eltárolták a böngészési előzményeik.


Ugyanazon keresés, eltérő eredmények a privát mód bekapcsolása ellenére

A privát böngészési módban a fegyverellenőrzések szó tekintetében 62 eltérés volt, a bevándorlásnál 57, míg az oltásoknál 73. A hagyományos böngészési üzemmód esetében a fegyverellenőrzéseknél 58, a bevándorlásnál 59, míg az oltásoknál megint 73 eltérést regisztráltak. A DuckDuckGo szakértői arra számítottak, hogy sokkal kisebbek lesznek a különbségek. A helyi keresési eredmények gyakorlatilag semmilyen módon nem befolyásolták a találati oldalakat. A bevándorlás szó esetében egyetlen helyi találat sem volt, a fegyverellenőrzéseknél egyetlen akadt, míg az oltásoknál 15.


Az azonos időben tesztelők 19 domént 31 féle rendezésben tálalva látták

A DuckDuckGo elsősorban a politikai témákra való keresések miatt tart a keresők esetleges befolyásolásától. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy például egy választópolgár milyen információkkal szembesül egy keresés után, mely anyagokat mutatják meg neki, melyek hangsúlyosabbak vagy kerülnek előtérbe és melyeket sorolják hátrébb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #6
  Használj duckduckgot :)

  (viccen kívül tényleg nem rossz)
 • morguldae #5
  Undorító már ez, hogy manapság minden manipulált és hazug! A keresési eredmények ilyesfajta manipulálása ahogy azt a google csinálja az meg már egyszerűen felháborító! Ideje lenne leszokni erről a keresőről!
 • ugh #4
  Raferne azokra a google szerverekre valami komolyabb kartevo.
 • wraithLord #3
  Mindig van valami adat, ami alapján valamennyire személyre tudja szabni a keresést. Szerintem elképzelni is nehéz, hogy Gúgliéknak mekkora adattömegük van. Szerintem csak egy IP-címhez, egy konfighoz tudnak kismillió plusz infót hozzárendelni.
  Sőt, lehet, hogy annyi adatuk van, hogy inkognitó módban is ki tudja találni a rendszer, hogy ki vagy. Legalábbis, hogy onnan arról a gépről ki szokott gúglizni kb.
 • Cat #2
  Inkongnitó módban, kijelentkezve nem lenne szabad egyénre szabnia.
 • wraithLord #1
  Aki nem csak a saját gépét/gépeit használja, az már észrevehette ezt. A "személyre szabás"-ba nyilván ez is beletartozik.

  MInden cég minden szolgáltatását személyre szabja. De míg sok szolgáltatásnál leginkább azt érik el ezzel, hogy megerősítse az embert a (tév)hiteiben, a Google-nél azt is észrevettem, hogy ezáltal jobban "tudja", mire gondolok, amikor beírom a keresési kulcsszavakat, és több számomra releváns találatot dob ki az első oldalra (mintha nem lenne személyre szabva).

  Mindkettőnek van előnye és hátránya. A Google sem feltétlenül jó dolog, ha az ember pl. új dologra keres rá, és nem lapozgat a találatok között...