MTI

Álhíreket büntető törvényjavaslatot készítene a DK

A Demokratikus Koalíció (DK) arra kéri az ellenzéki pártokat, hogy közösen alkossanak olyan törvényjavaslatot, amivel büntetni lehetne az álhírterjesztést.

A DK frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy pártjuk korábban már indítványozta, hogy a büntető törvénykönyvben szabályozzák a "közpénzből folytatott kormányzati álhírterjesztést". Arató Gergely egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a francia parlament elfogadott egy olyan törvényt, aminek az a célja, hogy a kampányidőszakban megakadályozza a választók manipulálását. Arra a kérdésre, hogyan nézne ki a törvényjavaslat, azt felelte, hogy egyfelől tanulmányozni fogják a francia jogszabályt, másfelől pedig azért kérték fel az ellenzéki pártokat, hogy együtt alkothassák meg az indítványt.

Az országgyűlési képviselő azt is megemlítette, hogy a DK elnökének, Gyurcsány Ferencnek a feleségéről olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint barátságban van egy nemzetközi körözés alatt bolgár nővel, Antoaneta Vaszilevával. Dobrev Klára az illetőt nem ismeri, soha sem találkoztak, még csak a nevét sem hallotta soha - hangsúlyozta Arató Gergely.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Nos #5
  kpv-nek tök igaza van abban, hogy nem mindegy, hogy ki mondja meg, hogy mi az álhír, de teljesen objektíven sem nagyon lehet meghatározni a hírek nagy részénél, hogy álhír-e.

  Emberek vagyunk, ugyanaz a tartalom is megjelenhet más és más mefogalmazásban teljesen másként, ráadásul azzal is tök más lehet a hír üzenete, ha valami apróságot kihagyunk a történetből. Ráadásul valami mindig kimarad, mert még a legelfogulatlanabb újságíró sem ír le minden részletet, mert senkit nem érdekelne. De azt ő dönti el, hogy mit rak be, és mit hagy ki, tehát szubjektív.

  Persze vannak egyértelmű álhírek is.
 • asgh #4
  Arról nem is beszélve, hogy a törvényük alapján a 20 millió románnal riogatás (akik elveszik a nyugdíjat) is a büntethető kategóriába esne ugye. :)

  Komolyra fordítva a szót: még ha tényleg mindenki komolyan venné és nem csak a szokásos pártpolitikai hangulatkeltésről lenne szó se működne a dolog, mert a pártok legfeljebb gründolnának pár "civil" szervezetet és azok szórnák a szart, onnantól pedig szólásszabadság kérdéssé válna az ügy.
 • kvp #3
  Az alhirek elleni torvennyel az az apro gond lenne, hogy a mindenkori allam (=a kormany) mondana meg, hogy mi is az alhir. Na onnantol az ellenzek semmilyen hirt nem kozlhetne buntetes nelkul.

  ps: A rasszizmus ellenes torveny szerint is eloszor egy csapat nyolckeres magyarozo ciganyt iteltek el...
 • Zombee #2
  Semmi gond nincs a nemzetközi körözéssel. Az ország is fogadott be menekültként olyat, akit jogerősen szabadságvesztésre ítéltek.
 • Vanek úr #1
  Majd biztos meg fogják szavazni a kormánypárti képviselők. :)))