MTI

A drónhasználat szabályozását sürgeti a HungaroControl

Sürgős szükség van a drónszabályozás minél előbbi megalkotására, mert ma a drónok veszélyeztetik a légiközlekedést, felderíthetetlenek és irányíthatatlanok - mondta Szepessy Kornél, a HunaroControl vezérigazgatója ma egy a témában tartott konferencián Budapesten.

A magyar légiforgalmi szolgálat vezetője kiemelte, hogy a pilóta nélküli járművek száma a világon 6-7 éven belül 10 millióra emelkedhet, Magyarországon 2020-ra a drónos repülések száma elérheti a 30 ezret, ennyi kereskedelmi légi járat közlekedik ma naponta Európában. Ezért is kezdeményezte a HungaroControl egy szakmai konferencia összehívását.

Szepessy Kornél szerint céljuk a szabályozott integrálás, és az, hogy a magyar szolgáltató megkerülhetetlen legyen ebben az iparágban. Ezért is indultak el egy uniós pályázaton, amelyek a drónok repülését menedzseli. Ennek részeként már elkészült, de jogi szabályozás hiányában még nem működik egy honlap, amely amellett, hogy a drónok regisztrálására szolgál, képes meteorológiai és légtérhasználati információkkal is ellátni a felhasználókat. A vezérigazgató kitért arra is, hogy a világ vezető államai 60 milliárd dollárt fektetnek az iparágba, Magyarországon 2025-re 72 milliárd forint bevétele származhat az iparágnak.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a drónok felhasználását a kormány kiemelten kezeli, mivel a honvédség és a rendőrség mellett olyan magyar vállalatok is érdeklődnek a technológia iránt, mint a Magyar Posta. A jövő azoké az egymással kommunikáló, egymás mozgására reagáló eszközöké, amelyek képesek emberi beavatkozás nélkül is működni. Ezzel kapcsolatban Magyarországon jelentős tudás halmozódott fel, ezért együtt kell dolgozni azért, hogy a szabályozás támogassa a drónok innovációját, de ne jelentsen veszélyt a légiforgalom biztonságára.

A drónok jövőbeni felhasználásával kapcsolatban előadásában Honti Pál, a TedX Danubia kurátora azt mondta, ha a drónok képesek lesznek rajban repülni, akkor létrejöhet egy "drónnet", egy hálózat, amely mindenhol jelen lesz. Ennek segítségével nem csak a szállítmányozás oldható meg, de hosszútávon a drón az embert is helyettesítheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Erdemes lenne verikalis szeparaciot vegezni. A repulok a repterek kivetelevel nem mennek egy bizonyos talajszint feletti magassag ala, a dronok meg nem mennek egy bizonyos talajszintfeletti magassag fole. Repterek kornyeken ez repulogep/dron hatar 0 meteren lenne, mindenhol mashol pedig az adott legifolyoso legalja - X meteren. Repulogepes nyomjelzo es gps nelkuli jatek dronok eseteben pedig meg kell adni azt a biztonsagos maximalis magassagot ameddig meg felmehetnek masok veszelyeztetese nelkul, ez jellemzoen pl. a lakoteruleteken a maximalis beepitesi magassag lehetne, mig kulteruleteken a helyi novenyzet magassaga mert az ala biztosan nem repul be sem kereskedelmi dron, se repulo.

    Na most a gond ott van, hogy manapsag mar szinte semmibe nem kerul egy rendes kismeretu, de nagysebessegu es nagy hatotavolsagu UAV-t osszerakni. Ezekkel meg szabalyozas szintjen nem tudnak mit kezdeni, kb. mint a cukorbol, mutragyabol es vizvezetekcsobol keszult quassam raketakkal, mert ertelemszeruen semmilyen engedelyuk nincs.