SG.hu

Valótlan árkedvezményeket ígérhetett az Alza.hu „Black Friday” akciója

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a webáruházat üzemeltető Alza.hu Kft.-vel szemben, mert úgy véli, hogy a vállalkozás „Black Friday” akciója megsérthette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát.

A vállalkozás akciója népszerűsítésére alkalmazott képi és szöveges üzenetei azt a benyomást kelthették a fogyasztókban, hogy kiemelkedő mértékű, akár 80%-os kedvezményre tehetnek szert a Black Friday idején történő vásárlással. A hatóság azonban valószínűsíti, hogy az akcióban részt vevő termékek csupán egy szűk köre volt elérhető 80% feletti kedvezménnyel, és a kimagasló árleszállítás nem a hirdetésekben kiemelt termékeket érintette. Továbbá gyanítható, hogy a vállalkozás ugyanilyen elnevezéssel az év folyamán többször is folytathatott kampányokat, amelyekre szintén kiterjed a GVH vizsgálata.

Az akció, különösen a jelentős megtakarítás ígérete erőteljesen befolyásolja a fogyasztói döntéseket, és e hatás fokozottan érvényesül a karácsony előtti időszakban. Fontos azonban, hogy a vásárlók ilyenkor is körültekintően járjanak el. A GVH korábban több alkalommal szabott ki versenyfelügyeleti bírságot a fogyasztókat megtévesztő „Black Friday”, illetve adventi hétvégi akciók miatt. A Hivatal emellett tájékoztatót is közzétett, amelyben összegezte a lényegesebb tudnivalókat, amelyekre a fogyasztóknak érdemes tekintettel lenniük az internetes vásárlások alkalmával.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • takysoft #8
  Ja, Alza ilyen :D

  Akár 80%-os kedvezmény... ja... mi van 80%-ra leakciózva? Valami telefontok, meg fólia :D
  Playstation meg 5%...
 • Skynet85 #7
  Aki nem használ ár-összehasonlító oldalakat ahol kronológiailag is fel van tüntetve, hogy mikor mennyi volt az adott termék, az ne csodálkozzon. Nah meg azt ugye sejtjük, hogy egyik shop üzemeltetői sem közvetlen leszármazottjai Teréz Anyának, szóval, vagy így vagy úgy, de keresni fog az üzleten, ha nem akkor holnap bezár, ha csak nem pénzt most, de az már más téma. Átlagban, a tévében és egyéb nagy tömegeket elérő médiákban a beharangozott 50-60 %-os vagy akár nagyobb engedmények a hypolt webshopok esetében arra elegek, hogy feljöjjenek a dobogó közelébe az árgép szerint, másra nem. Persze olykor találni egykét gyöngyszemet, de az leginkább réteg termék, amit ki akarnak szórni gyorsan :D
  Utoljára szerkesztette: Skynet85, 2018.11.10. 19:00:01
 • gothmog #6
  Mondjuk itt pont oda van írva hogy „akár”, arról meg illik tudni hogy ilyen szövegkörnyezetben a „kurvára nem” szinonimája.
 • ostoros #5
  Azt hiszed mindegy, de nem. Egyik hónapban száz barackmag, azután jön az akció, ahol ugyanúgy száz barackmag, csak azt állítják, hogy olcsóbb, mert hogy ők 150 barackmagról árazták le. Pedig csak hazugság.
 • barret #4
  Bezzeg a sok akcióhős továbbra is bedől minden alkalommal! Majd ők kárpótolják a hiányodat :D
 • Csaba161 #3
  Tökmindegy, hogy régebben mennyibe került, a lényeg, hogy az akciós termékből már egy kanyi darab sincs, mire elolvasod a reklámot.

  Én is egyszer bedőltem, miután a bedobott Tesco újság akciós termékeiből többre is szükségem lett volna, de mire másnap eljutottam az áruházba, egyetlen akciós termék sem volt. (Valószínűleg soha nem is belőlük egy darab se.) Na, azóta sem voltam Tesco áruházban...
 • Ellaberin #2
  Tegyük hozzá: az egész világon. :(

  Ilyenkor azt is vizsgálhatnák, hogy mondjuk adott termék, amire olyan nagy akciót hírdetnek - mondjuk - egy hónappal korábban mennyibe is került...
 • aemus #1
  Nemcsak az Alza de az összes többi nagy webáruház pl. az Emag is hasonló módszerekkel próbálja átverni a vásárlókat.