MTI

Oroszországban azonosítják a messenger-felhasználókat

Elrendelte az orosz kormányfő, hogy a mobiltelefon-szolgáltatók 20 percen belül legyenek képesek megerősíteni a messenger-felhasználók telefonszámának hitelességét.

Ha a szám a határidőn belül nem azonosítható, az üzenetközvetítő szolgáltatóknak kötelező lesz letiltaniuk a hívót. A fél év múlva hatályba lépő, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök által aláírt rendelet megköveteli a mobilszolgáltatóktól azt is, hogy nyomon kövessék, előfizetőik mely üzenetközvetítő alkalmazásra jelentkeztek be.

Oroszországban az elmúlt évek során megszigorították a kommunikáció feletti ellenőrzést, egyebek között arra kötelezve a mobiltelefon-szolgáltatókat, hogy hónapokig tárolják el a hívásokat és az üzeneteket. Egy másik vitatott jogszabály lehetővé teszi, hogy aktivistákat pusztán a közösségi médiában megjelent posztjaik alapján megbírságoljanak, vagy szabadságvesztésre ítéljenek.

Áprilisban az orosz hatóságok sikertelen kísérletet tettek a Telegram üzenetküldő szolgáltató blokkolására, amiért az nem volt hajlandó kiszolgáltatni kódolási kulcsait a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tikal #2
    Ez a hívásadatokra vonatkozik és SMS-ekre, nem? Mármint nem terjed ki mondjuk Messenger-re vagy Whatsapp-ra.
  • Csaba161 #1
    Magyarországon is kötelező fél évig tárolni minden ilyen információt és már ott a törvénytervezet, hogy két évre módosítsák ezt...

    "Az elfogadott irányelv szerint a tagállamok kommunikációs szolgáltatói a kommunikáció időpontjától számított minimum hat hónapig, de maximum két évig kötelesek megőrizni a szabályban szereplő adatokat. Az irányelv lehetőséget biztosít a tagállamoknak, hogy kivételes esetben, meghatározott időre ennél hosszabb időtartamra írják elő az adatok megőrzését. Az adatokhoz az uniós irányelv értelmében csak a tagállamok által kijelölt nemzeti hatóságok férhetnek hozzá speciális esetekben, összhangban a nemzeti joggal és természetesen az irányelvvel. Magyarországon az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 159/A. § (3) bekezdése az általános adatmegőrzést 1 év időtartamban határozza meg, a sikertelen hívások során keletkező adatok megőrzését 6 hónap időtartamra rendeli el. "

    Ne és ezt akarja a Kormány kiterjeszteni a maximum két évre...