MTI

Kockázatos a közösségi portálok használata Törökországban

Kockázatos a közösségi portálok használata Törökországban német állampolgárok számára - figyelmeztetett a német külügyminisztérium.

A Törökországba látogató németeknek szóló külügyminisztériumi tájékoztató frissített kiadásában hangsúlyozták, hogy a török hatóságok az utóbbi két évben egyre több német állampolgárt fosztottak meg a szabadságától. Az őrizetbe vétel és a büntetőeljárás pedig számos esetben "a közösségi médiában tett kormánykritikus állásfoglalásokkal függött össze". Büntetőeljárást vonhatnak maguk után olyan megnyilvánulások is, amelyek a német jogfelfogás szerint nem lépik túl a véleménynyilvánítás szabadságnak kereteit. Egyes esetekben "egy idegen bejegyzés "lájkolása" vagy megosztása is elég" az eljárás megindításához - olvasható a tárca honlapján megjelent tájékoztatóban.

Kiemelték, hogy nem nyilvános kommentárok is eljuthatnak a török hatóságokhoz, és az "államfő megsértése" vagy "terrorista szervezet népszerűsítése" miatt akár több évi szabadságvesztés büntetést is kiszabhatnak a török bíróságok. Törökországban a 2016-ban történt puccskísérlettel összefüggésben több mint 20 német állampolgárt vontak büntetőeljárás alá, a berlini és az ankarai vezetés viszonya pedig megromlott.

A német külügyminisztérium tavaly júliusban figyelmeztette a Törökországba látogató németeket, hogy viselkedjenek fokozott óvatossággal, és rövid tartózkodás esetén is regisztrálják magukat a legközelebbi német külképviseleten. Az eljárás alá vont német állampolgárok többsége ugyan már visszanyerte szabadságát, de a figyelmeztetést nem vonták vissza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • petrov144 #4
  Vajon a Németországban - enyhén szólva más kultúrkörben élő - több millió török hogy áll ehhez a dologhoz, ha hazalátogat?
 • kvp #3
  Nallunk az EU torvenyi szabalyait (guideline-jait) kell betartani. Amig EU tagok akarunk maradni (azaz kell a penz), addig ez marad.

  A japan-V4 talalkozoval csak annyi volt a gond, hogy Magyarorszag nem akart Kinaval szembemenni meg nyilatkozatban sem. Mondjuk ertheto, mert egyelore Japan nem fog megvedeni ha Kina elkezd gazdasagi szinten szorakozni velunk.

  Torokorszagban nem csak a komment lehet a gond, de a sarki zolsegesnel sem eletbiztositas megszolalni. Mondjuk most mar a nemeteknel is hasonlo szabalyok vannak. Ehhez kepest itthon a kormany meg erositi is a facebook-os trollkodast, mert ez nekik valamiert jo.
 • ostoros #2
  Japán diktatúra?
 • Elef #1
  Nemsokára itthon is ez lesz, ha hagyják a tudjukit továbbra is uralkodni.
  Csökönyösen ragaszkodnak a Keleti nyitáshoz, a diktatúrák felé, lásd legutóbbi Japán találkozó amit próbálnak titkolni.