MTI

Politikai kampányba keveredett a Facebook Brazilíában

Visszaállította a Facebook a Jair Bolsonaro brazil politikus hímsoviniszta kijelentései miatt alakult, a szélsőjobboldali elnökjelölt indulását ellenző női Facebook-csoportot, amelyet nemrégiben meghekkeltek.

A számítógépes támadás miatt a közösségi portálról egy időre "eltűnt" csoport védelmében rengeteg panaszüzenet érkezett hétfőn a Facebookhoz. A csaknem kétmillió tagot számláló, a "Nők együtt Bolsonaro ellen" nevű Facebook-csoport Bolsonaro indulása és hímsoviniszta megjegyzései ellen jött létre. Bolsonaro hívei meghekkelték a csoportot, amelynek nevét átírták úgy, hogy "Nők Bolsonaro mellett". Ez egy másik, több mint 700 ezer tagot számláló Bolsonaro-párti csoport neve. A Facebook rövid időre felfüggesztette a Bolsonaro elleni csoportot, majd visszaállította eredeti nevét.

A hekkertámadás felháborodást váltott ki azokban, akik osztják a Bolsonaro-ellenes csoport vélményét. "Sosem hallgattatsz el bennünket! Meghekkelhetsz minket, de sosem tudod megváltoztatni a véleményünket" - írta egy csoporttag az "Ele nao" ("Őt nem") hashtaggel ellátott üzenetben. A csoport egy másik tagja egy videót osztott meg a baloldal jelöltjétől, Maria Rosariótól, aki 2017-ben elérte, hogy Bolsonarót megbírságolják, mert ez utóbbi azt mondta róla: "olyan csúnya, hogy azt sem érdemli meg, hogy megerőszakolják".

Bolsonaro, akit szeptember 6-án megkéseltek és azóta kórházban van, az esélyes jelölt az október 7-i brazil elnökválasztás első fordulójában. A felmérések szerint 26 százalék voksolna rá, de ő számíthat a leghevesebb elutasításra is: 44 százalék egyáltalán nem szavazna rá. A Datafolha statisztikai intézet adatai szerint a nőknek csak 17 százaléka szavazna rá, míg a férfiaknak 32 százaléka. A brazil választók 52,5 százaléka nőnemű. Bolsonarót rasszistának és homofóbnak tartott megnyilatkozásai miatt is érték bírálatok.

Bolsonaro mintegy három évtizede politizál a brazil kongresszusban. A jelölt a törvényes rend erősítésével kampányol, ennek során ismét követelte, hogy a brazil rendőrség belátása szerint végezhessen kábítószer-csempészekkel és más bűnözőkkel. Emellett nyíltan dicsérte az egykori brazil katonai diktatúrát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!