Berta Sándor

Az év végéig elkészülhet az EU kiber­biztonsági csomagja

A bankrablók és betörők helyét hackerek váltották fel, de a támadásokra a kisebb vállalkozások egyáltalán nincsenek felkészülve.

Karoline Edtstadler osztrák belügyminisztériumi államtitkár az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) Brüsszelben rendezett kiberbiztonsági konferenciáján kijelentette, hogy muszáj ez év végéig lezárni az európai uniós kiberbiztonsági csomag kidolgozását. Edtstadler kifejtette, hogy rendkívül megnőtt a kibertámadások száma és tavaly már az európai cégek 80 százalékát érintették ilyen akciók. Pont a kis- és a közepes vállalkozások, amelyekre az európai belső piac épül, nincsenek ezekre a támadásokra felkészülve. Ezért kell a digitális termékekbe vetett bizalmat erősíteni és a digitális belső piacot kialakítani. Ehhez szükség van számos intézkedésre, például javítani kell a fiatalok és a munkavállalók digitális képességein. Emellett az eddiginél jobb határokon átnyúló együttműködésre is szükség van és pontosan meg kell határozni, hogy mi minősül kiberbűncselekménynek. Philipp Amann - aki az Europol Európai Kiberbűnözés Elleni Központjának stratégiai részlegét vezeti - úgy vélte, hogy az egyeztetésekbe be kell vonni a büntetés-végrehajtási intézeteket is. Miután a bűnözők mindig fejlődnek, tanulnak, így a bűnüldözők is mindig új kihívásokkal szembesülnek. A kiberbűncselekmények megelőzésére pedig már fiatal kortól hangsúlyt kell fektetni.

Ewald Nowotny, az OeNB vezetője kiemelte, hogy hetente vannak kibertámadások az osztrák pénzintézetek ellen. A bankrablások helyett már hackerek vannak, ezek azok a kihívások, amelyekkel együtt kell élnünk. A pénzintézetek számára ugyanakkor rendkívül fontos az üzletükbe és a szolgáltatásaikba vetett bizalom fenntartása. A szakember hozzátette, hogy tudomásul kell venni, hogy 100 százalékos biztonság sosem lesz, ezt meg kell tanulni elfogadni és kezelni. Nowotny ezután kitért arra is, hogy a központi bankok 99 százaléka sosem fogja valódi valutáknak tekinteni a virtuális fizetőeszközöket, csak kiegészítő lehetőségeknek és biztosak abban, hogy a jövőben is létezni fog a készpénz. A kiberbűnözés az IT-világ problémája, kivéve a kifizetések és az átutalások esetében, amikor a biztonságért a központi pénzintézetek felelnek.

Tim Hermans, a Belga Nemzeti Bank igazgatója azt nyilatkozta, hogy a kiberbűnözés elleni harcnak integrálódnia kell a pénzügyi ágazatba. A kulcs az információcsere, mert gyakran a vállalatok túl keveset tettek azért, hogy megvédjék a rendszereiket, ráadásul titokban is tartották a kibertámadásokat. Andreas Falkenberg tanácsadó és etikus hacker leszögezte, hogy a pénzintézetek immár tisztában vannak a kockázatokkal, viszont gyakran nem sikerült megfelelően beállítani és alkalmazni a biztonsági rendszereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!