Gyurkity Péter

Mindent megfigyel androidos telefonjainkon egy kártevő

A negyedik generációját elérő fejlesztés kormányzati forrásból jöhet.

Érdekes jelentés látott napvilágot a Kaspersky Lab oldalán, amelyben egy, az elmúlt években sokat fejlődő kártevő veszélyességi szintjére hívják fel a figyelmet. A valószínűleg valamilyen kormányzattól eredő szoftver szinte minden tevékenységet megfigyelhet az androidos telefonokon.

A ZooPark névre hallgató kártevő eredetileg mindössze az egyes készülékeken meglévő felhasználói fiókok, valamint a címlista elemeit ellopni hivatott alkotás volt. Ez azonban immár a negyedik generációt is elérte, időközben pedig számos változáson esett át, így napjainkban, a legfrissebb változat révén, szinte minden funkcióra kiterjed a hatásköre. Folyamatosan megfigyelheti például a begépelt adatokat, a beillesztésre kijelölt állományokat, a böngészők minden fontosabb információit, a memóriakártyákon tárolt fájlokat, a telefonon tárolt híváslistát, de még a biztonságosnak minősülő appok által eltárolt adatokat is. A felhasználó tudta nélkül rögzíthet képeket, hanganyagot és videókat, az adatok továbbítására pedig a háttérben kezdeményezhet hívásokat, küldhet szöveges üzenetet, vagy hajthat végre utasításokat a parancssorban.

A gyanú szerint a szoftver kormányzati forrásból ered, itt ugyanis több alkalommal célzottan hajtottak végre összepontosított támadást bizonyos közel-keleti személyek és csoportok ellen. A Kaspersky mindössze 100, illetve ennél is kevesebb esetről tud, de ehhez érdemes hozzáfűzni, hogy a cég maga sem tekinthet vissza makulátlan múltra, az amerikai kormányzattal ugyanis összerúgták a port, emiatt be is tiltották őket (pontosabban megoldásaikat) bizonyos szövetségi szinteken. Megjegyzik, hogy a ZooPark minden bizonnyal állami támogatással van jelen a kibertérben, de azt nem közölték, hogy melyik nagyhatalomra gondoltak.

Egy másik lehetőség szerint a szoftvert ellopták a kormányzati szférából, ahogy azt annak idején a Shadow Brokers is megtette az NSA egyes fejlesztéseivel. A pontos választ persze még nem tudjuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!