Gyurkity Péter

Az Apple is tripla-kamera mellett dönthet

Ezzel szeretnék ugyanis visszanyerni a vezető helyet a fotózás terén.

A Huawei nemrég dobta piacra a P20 névre keresztelt megoldását, amely a hátoldalon már tripla-kamerával futott be. Az Apple kapcsán legutóbb a kijelzők megrendeléséről olvashattunk, előfordulhat azonban, hogy jövőre ők is követik a példát.

Tajvani források szerint az ágazaton belül már többen is arról pletykálnak, hogy az Apple jövőre szánná el magát a fontos lépésre. Ennek eredményeként egyes iPhone-okostelefonok hátoldalán szintén tripla-kamerát helyeznének el, amivel egyrészt az optikai képstabilizáción (OIS), másrészt pedig a digitális zoomon javítanának, előbbi 6-tengelyes, utóbbi pedig 5-szörös lenne. Amennyiben valóban egy ilyen megoldást mutatnak majd be jövő ősszel, ezzel mindenképpen jeleznék, hogy a képalkotás terén szeretnének ismét elsők lenni, a fenti hír kapcsán azonban rögtön érdemes megjegyezni, hogy az Apple általában a saját útját követi, igyekezvén elkerülni mások fejlesztéseinek egyszerű lekoppintását, illetve a legújabb divat azonnali követését.

Emlékezhetünk arra, hogy az OLED-kijelzők alkalmazásával is hosszú éveket vártak, itt csak most érkezünk el (lassan, fokozatosan) ahhoz a ponthoz, ahol már az újonnan debütáló termékek fele, vagy még nagyobb hányada erre a technológiára támaszkodik. Idén már biztosan nem szánják el magukat egy hasonló méretű váltásra, hiszen a külső beszámolók szerint az őszi generáció nagyjából-egészében készen áll, legalábbis ami a specifikáció véglegesítését illeti. Itt a 6,1 hüvelykes LCD-érintőképernyővel ellátott iPhone 9 kapja a főszerepet a Foxconn gyártósorain, vagyis majd csak az őszi bemutató és a hivatalos piaci megjelenés után kezdenek majd komolyabban foglalkozni az esetleges váltás gondolatával.

Amennyiben ezt az utat követik, a 2019 szeptemberi bemutatón várhatjuk a tripla-kamera megjelenését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #5
    Pontosan, ezert van az hogy a szenzor fizikai meretenek novelese helyett kisebb szenzorbol tobbet tesznek a telefonba. Igy a szenzorok osszesitett effektiv merete novelheto anelkul, hogy a telefon vastagsagat novelni kene. Persze ez igy dragabb, de telefonban ez az egyetlen jarhato ut.
    Igazabol a #1 hozzaszolasban latott telefon, teljesen beboritva optikakkal, nem is olyan nagy baromsag:)
  • Caro #4
    A megnövelt szenzorméret jobb képminőséget ad, AZONOS FÉNYEREJŰ OPTIKA mellett.
    Nagyobb szenzor esetén ez viszont fizikailag nagyobb optikát kíván, és így nem is férne bele a mai telefonok vastagságába.
  • wraithLord #3
    Ráadásul nem csak kameraszámot növelnek, hanem a szenzorok és az objektív(rendszerek?) is különbözőek ezekben a kamerákban.
    Ahogy lejjebb a Light L16-on is látszik, ha a fizikailag nem lehet valami nagy, akkor még ott van a sok kicsi lehetősége.
    Persze ehhez nem ártanak megfelelő feldolgozó, manipuláló algoritmusok sem (pl. a jelenlegi sláger a mesterséges mélységélesség, ami tényleg nem rossz), és most jön a külön MI számolásra kifejlesztett proci a SoC-on, amivel valószínűleg a profi tükörreflexes gépek képminőségét még jobban le lehet majd utánozni sokkal kisebb géppel.
  • Sequoyah #2
    Megapixel haboru utan most ez jon akkor? Mit mondjak erre?
    JO OTLET!!!

    A plusz megapixeleknek semmi ertelme nem volt a kijelzonk felbontasa felett. Csak akkor szamitott ha belenagyitottunk, de akkor meg nem a pixelek szama a szuk keresztmetszet, hanem a szenzor/optika minosege.
    Plusz szenzorokkal viszont azt kapjuk amire valoban szukseg van, vagyis megnovelt szenzormeretet (ha osszeadjuk), anelkul, hogy a telefon vastagsagat novelnunk kene. A megnovelt szenzormeret pedig mar valoban egyenesen aranyos a kepminoseggel, foleg gyenge fenyviszonyok kozott.
  • NEOreg3 #1
    soon...