Berta Sándor

Adatátvitel ultra­hanggal hangszórók és fejhallgatók között

Izraeli kutatók kimutatták, hogy az ultrahang segítségével titokban lehet továbbítani az adatokat két eszköz között.

A Ben Gurion Egyetem munkatársai egy tanulmányban írták le, hogy ultrahanggal megvalósítható az adatátvitel két fejhallgató vagy hangszóró között. Ezáltal lehetővé válhat az információk továbbítása akár két olyan számítógép között is, amelyek biztonsági okokból fizikailag teljes mértékben el vannak választva egymástól. A maximális adatátviteli távolság kg. 9 méter lehet. A kutatók a MOSQUITO: Covert Ultrasonic Transmissions between Two Air-Gapped Computers using Speaker-to-Speaker Communication című anyagukban kifejtették, hogy ha két fejhallgató között valósítják meg az adatátvitelt, akkor a maximális távolság ugyan kevesebb, de még mindig eléri a 3 métert.

A módszer elvileg használható lenne a számítógépek ultrahangú adatátvitellel való kikémlelésére is, de ehhez az adott konfigurációt meg kellene fertőzni egy megfelelő kártevővel. Mordechai Guri, a Ben Gurion Egyetem Kiberbiztonsági Kutatóközpontjának kutatási vezetője ugyanakkor rámutatott, hogy az eljárás biztonsági szempontból nagyon is valós veszélyt jelent. A fertőzések történhetnének bennfentesek által vagy akár kifinomult kártevők segítségével. Az ultrahang-kommunikáció elvileg nagyon könnyen megakadályozható. Már elegendő például az is, ha egy számítógéphez nincsen csatlakoztatva fejhallgató vagy hangszóró, illetve, ha az audioportok le vannak tiltva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Jah, így már értem. Köszi.
  • kvp #1
    A leirt megoldas csak akkor mukodik ha a vevo keszulek passziv hangszorokat hasznal es a kimenetei szabadon cserelhetoek bemenetre. Ilyen jopar desktop hangkartya fulhallgato kimenete/mikrofon bemenete. Viszont a legtobb modern eszkoz ha van is rajta dedikalt analog csatlakozo, akkor is fix 4 erintkezos csatlakozokat hasznal, ahol a kimenetek csak kimenetkent hasznalhatoak es a mikrofon bemenet dedikalt erintkezot kapott. Ha valakinek aktiv hangszoroi vannak (vagy pl. a monitora erositojet hasznalja), akkor ugyancsak hasznalhatatlan a megoldas. A ketiranyu kommunikaciohoz raadasul mindket keszuleknek rendelkeznie kell egy-egy passziv hangszoroval vagy fulhallgatoval es mindket keszuleknek szabadon ki- vagy bemenette alakithato csatlakozokkal kell felszerelve lennie. Letezik ilyen helyzet, de szerintem eleg ritka, foleg biztonsagos kornyezetekben.

    ps: A sima hangszoro-mikrofon ultrahangos rejtett adatatvitelre mar jo regota van szabadalom. A cikkben pont a hangszoro-hangszoro adatatvitel a lenyeg, amikor mikrofonnak hasznalnak egy analog passziv hangszorot.