Berta Sándor

A felhő­technológiára és az Alexára összpontosít az Amazon

Több tízezren dolgoznak a raktárakban, de ez nem jó irány, inkább a digitális területeket akarja erősíteni a cég.

A kereskedelmi konszern komoly átszervezések előtt áll. A The Steattle Times, a Time és a The Information egyaránt arról írt, hogy az Amazon a közeljövőben komoly változásokat hajt végre. A társaság a tervek szerint több száz munkatársát elbocsátja a Seattle városában lévő központjából és más regionális kirendeltségeiből. A vállalat megszüntetheti a különböző termékek online értékesítésével foglalkozó régebbi részlegeit, s a felhőkörnyezeti és az Alexa platformmal kapcsolatos új diviziókba fektetheti be a pénzét. Az Amazon a digitális asszisztenséhez kapcsolódóan egy új mesterséges intelligencia chipet is kifejleszthet.

Az elbocsátások már folyamatban vannak és elsősorban a központ mellett a kiskereskedelmi részlegeket érintik. Az Amazon központjában foglalkoztatottak száma a 2010. évi 5000-ről mostanra 40 000-re nőtt, míg tavaly decemberben az összes dolgozó száma 566 000 volt. Ez utóbbi szám 66 százalékkal nagyobb az egy évvel ezelőttinél. Mindez azt eredményezte, hogy az egyes üzletágak átlépték a költségvetésüket, éppen ezért a központi menedzsment néhány területen kénytelen volt létszámstopot elrendelni.

Az óriáscég a The Seattle Times kérdésére megerősítette az elbocsátások tényét. Az egyik szóvivő közölte, hogy az éves tervezési folyamatuk keretében az egész konszernre kiterjedő létszámkorrekciókat hajtanak végre. Van, ahol csak néhány állást szüntetnek meg, míg más területeken nagyon sokat. Az érintett alkalmazottaknak megpróbálnak más területeken munkát találni. Ugyanakkor komoly problémát jelent, hogy jelenleg például csak a társaság csomagküldő központjaiban 12 000-12 500, míg a Seattle városában 3900 betöltetlen állás van. Az Amazon ráadásul már keresi a második centrumát is, ahol akár 50 000 embert foglalkoztatna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!