Berta Sándor

A Fujifilmé a Xerox

A japán társaság megveszi az amerikai céget.

A Fujifilm Holdings bejelentette, hogy megvásárolta a Xeroxot, amelynek a tőzsdei értékét korábban 8,3 milliárd dollárra becsülték. A japán vállalat a Xeroxot a Fuji Xerox nevű közös cégbe fogja integrálni, hogy így csökkentse le a költségeket. Az is eldőlt, hogy a két fél az ázsiai közös vállalkozásából 10 000 embert bocsát majd el.

A megkötött megállapodás értelmében a Fujifilm fogja birtokolni a Xerox részvényeinek 50,1 százalékát, míg a Xeroxot beolvasztják a Fuji Xeroxba, amelyben a japán társaság már most is 75 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. A közös vállalat az üzleti régióiban meg fogja tartani mind a Xerox, mind a Fuji Xerox márkanevet.

Az üzlet várható megkötéséről a The Wall Street Journal már korábban beszámolt. A tranzakció azt jelenti, hogy egy amerikai vállalat eltűnik a világpiacról, a Xerox részvényesei pedig csupán kisebbségi részesedéssel rendelkeznek majd a közös holdingban. A lépésre azért volt szükség, mert a Xerox hosszú ideje szenved amiatt, hogy folyamatosan csökken a kereslet a fénymásolók és a nyomtatók iránt. A konkurens Fujifilm viszont sikeresen el tudott távolodni a nyomtatás és a fénymásolás területétől. A Xeroxot érintő változtatásokat két nagy részvényes kezdeményezte, akik közösen 15 százalékát birtokolták a társaság részvényeinek.

A Xeroxot 1906-ban alapították Rochesterben, New York államban, míg a Fuji Xeroxot 55 évvel ezelőtt hozta létre a két fél és az ázsiai, illetve a csendes-óceániai térségben fénymásolókat és nyomtatókat értékesít. A vállalkozás éves bevétele körülbelül 10 milliárd dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!