Gyurkity Péter

Egyesülnek az iOS- és MacOS-appok

Az Apple is univerzális alkalmazásokat szeretne viszontlátni saját boltjában.

A Microsoft – pontosabban a Windows 10 – kapcsán ismerkedhettünk meg az univerzális appok fogalmával, amely a korábban szétágazó asztali- és mobilplatformok egyesítését hivatott megkönnyíteni, jelentősen leegyszerűsítve a külső fejlesztők dolgát. A jelek szerint az Apple követné ezt a példát, ők is egyetlen API-t kínálnának a jövőben.

A Bloomberg hírügynökség a cég terveit állítólag jól ismerőkre hivatkozva számolt be arról, hogy a jövőben itt is számíthatunk az univerzális alkalmazások megjelenésével, pontosabban azok kötelezővé tételével. Ennek értelmében mind az iOS, mind pedig a MacOS platformra írt appokból egyetlen változat lenne elérhető (nyilván mindkét online szoftverboltban egyszerre), ami elsősorban az utóbbi operációs rendszert használóknak kedvezne, mivel a cég (és a felhasználók) az elmúlt években egyértelműen a mobil kütyüket részesítették előnyben, vagyis a MacOS-re írt alkalmazások sokszor elhanyagolt állapotban, akár azonos néven, ám jóval kevesebb funkcióval elérhetők manapság.

Ehhez egy egységes API-ra lesz szükség, ami lehetővé tenné a külső fejlesztőknek, hogy egyetlen változatot írjanak az adott programból, ezt pedig mindkét platformon egyszerre tegyék elérhetővé. Ennek megvalósulása esetén a Mac számítógépeken, az iPhone telefonokon, valamint az iPad táblákon is valóban egyazon appok futnának, bár az még nem világos, hogy mindez kiterjedne-e az okosórák területére is. Egyesek szerint ez legalább olyan fontos változás lenne, mint amilyen annak idején az iOS megjelenése volt, bár a MacOS piaci részesedése nem nevezhető óriásinak.

Jó eséllyel jövőre valósulna meg az egységes rendszer, erről azonban addig minden bizonnyal még fogunk olvasni a világhálón.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #8
    A kuructól kissé le van maradva az SG, de azért megírták itt is:
    https://sg.hu/cikkek/it-tech/128901/az-apple-lassitja-telefonjait-a-tobbiek-tagadnak
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.12.30. 22:39:04
  • kvp #7
    "Nem tartom hatékonynak ugyanazt az API.t egy asztali és egy desktop gépen."

    Ez csak az app-okra vonatkozik, a rendes desktop applikaciokra nem. Windows eseten ezek voltak a csak teljes kepernyos metros programok amiket senki sem hasznalt, aztan mostanra ezek elnek a startmenuben, amig ki nem irtjuk oket. Regi nevuk afaik desktop widget volt.

    Egyelore teljesen egyseges desktop es mobil api csak android alatt van, de ott meg pont nem hasznalja senki desktopon es hivatalos ablakozo sincs hozza pedig a kod benne van az android apiban (pl. window resize event). Az Apple csak e fele probalna menni, de a desktop es a mobil ablakozorendszerek kozti kulonbseg miatt a ket gui es os meg egy ideig varhatoan eltero marad.
  • tom_pika #6
    Ok, biztos én vagyok a hülye.
  • VolJin #5
    Nem tartom hatékonynak ugyanazt az API.t egy asztali és egy desktop gépen. Más a kezelés, mások a szoftverek funkciói. Egy photoshop vagy egy raytracer hogyan használható egy mobilon? Illetve egy asztali gépen suta egy mobilapp...
  • Tetsuo #4
    Hát, ez volt a legutolsó Apple-hez köthető hír, ezért linkeltem ide. Az SG is írhatna róla...
  • tom_pika #3
    ezmiez????
  • Tetsuo #2
    https://kuruc.info/r/2/180971/

    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.12.29. 18:04:31
  • M2 #1
    "számíthatunk az univerzális alkalmazások megjelenésével, pontosabban azok kötelezővé tételével"

    A kötelezővé tétel kizárt. Ahogy az iPad, Watch vagy AppleTV verzió sem kötelező, csupán egy lehetőség a fejlesztők részére.
    De tény, hogy a macOS API kilóg a sorból, itt lesz az ideje az egyesítésnek.