Mortimer

Hiány lesz a Pentium 4 alaplapokból

Tajvani hírforrások arról számoltak be, hogy az alaplapgyártók egyre csak halogatják az Intel Pentium 4 processzort támogató alaplapjaik bemutatását.

Habár az ASUS és a Gigabyte már elkészítették a Pentium 4-es alaplapjaikat, a többi kisebb gyártó még tétovázik, és egy kicsit sem sürgetik a fejlesztéseket. Ennek a magatartásnak több oka is van. Az első, hogy nem lehet tisztán látni, hogy az Intel melyik piaci szegmenst kívánja megcélozni az új processzorával. A Pentium 4-es rendszerek ugyanis nem produkálnak akkora teljesítménynövekedést, hogy minden esetben érdemes lenne átállni rájuk.

A processzor önmagában aránylag nem lesz túl drága, de ehhez több költséges eszközt is be kell szereznie a vásárlónak, így például az elég drága i850-es chipkészletet és az RDRAM memóriákat is. Ez azt jelenti, hogy egy Pentium 4 alapú PC legalább 2000 dollárba fog kerülni. Ez az ár túl magas a nyújtott teljesítményhez képest. Az olcsóbb Pentium III-as vagy az év vége felé megjelenő 1.5GH-es AMD Athlon rendszerek várhatóan felül is fogják múlni a Pentium 4 alapú társaikat.

Az új alaplapok megjelenését az is hátráltatja, hogy az alaplapgyártók nem biztosak abban, hogy az Intel megfelelő mennyiségben tud majd Pentium 4 processzorokat szállítani. Az már ismert, hogy a nagy chipgyártónak már a Pentium III szállításával is gondjai voltak. Az pedig valószínűtlen, hogy a teljes gyártókapacitását a Pentium 4 gyártására fordítja a cég. Ez gazdasági megfontolások alapján sem fog megtörténni, ugyanis az új processzor mérete majdnem kétszerese a Pentium III-énak, ami további gyártási költségeket jelent.

Továbbá az új alaplapok bemutatását az sem segíti elő, hogy a Pentium 4 a következő év második negyedévében új kialakításban fog megjelenni. A Socket 423-at fel fogja váltani a Socket 478. Ennél fogva az alaplapokat jövőre újra át kellene alakítani, hogy azok képesek legyenek befogadni az új kialakítású processzorokat. Mindezek alapján elmondható, hogy a Pentium 4 elterjedését egy esetleges alaplaphiány is hátráltathatja, amit az AMD valószínűleg ki is fog használni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!