Gyurkity Péter

Képeken a Galaxy S9 és a Samsung hajlítható telefonja

A soron következő csúcskészülék jónéhány módosítást kap, de a széthajtható verzió még mindig messze a megvalósulástól.

A Samsung idei zászlóshajói már hónapokkal ezelőtt bemutatkoztak, így nem túl meglepő, hogy elkezdtek szivárogni a külsős értesülések a jövő évi újdonságokról. Nem is olyan rég arról olvashattunk, hogy már alakulóban van a Galaxy S9 és S9+, most pedig képek is befutottak a párosról. A készülőben lévő okostelefonok külsejét renderképeken vehetjük szemügyre, bár itt nem pusztán a hátlap, hanem a teljes kütyü jól látható. Eszerint valóban az előlap túlnyomó részét, annak akár 90 százalékát is lefedheti majd az érintőképernyő, míg az ujjlenyomat-olvasót a hátoldalon nem a kamera mellett, hanem közvetlenül az alatt helyezik el, remélhetőleg elkerülve ezzel a nem kívánt érintéseket és a koszolódást. A jelek szerint a telefonok fekete, ezüst, szürke, kék, valamint arany színben is kaphatóak lesznek a piacon, a képek legalábbis arra utalnak, hogy ezen változatok mind elérhetők lesznek.


Ami a hardvert illeti, az eddig megjelent értesülések és pletykák szerint egy 5,8 hüvelykes Super AMOLED érintőképernyő jelenik majd meg a lista első helyén, amelyhez az új Snapdragon 845 chip csatlakozna, abszolút csúcskategóriás teljesítményt biztosítva a vásárlóknak. Ehhez 4 vagy 6 GB memória, egy alapesetben 64 vagy 128 GB-os belső tároló, valamint további erős komponensek társulnának, bár a pontos részleteket várhatóan csak a januári CES, illetve a februári MWC alatt ismerhetjük majd meg – ez utóbbi során jöhet a bemutató, ahogy azt megszokhattuk. A Galaxy S9+ iker-kamerát vonultatna fel saját hátlapján, míg az S9 itt egyetlen szenzort kínálna.


Nyilvánosságra került egy szabadalom is, amely ábrákon mutatja meg nekünk a hajlított telefont, ez azonban mintha eltérne az eddigi várakozásoktól. A dél-koreai gyártó mintegy féltucat szabadalmi kérelmet nyújtott be az amerikai hivatalnál, vagyis még nem tudjuk biztosan, hogy ezek közül melyik valósulhat meg először. A most közzétett beadványban megtaláljuk a fejlesztés alatt álló megoldás hozzávetőleges leírását, emellett azonban néhány ábrán is szemügyre vehetjük a jövendő okostelefont, amely a kivitelt illetően valóban némi eltérést mutat a korábban sugalltaktól. Itt ugyanis nem egy széthajtható példányt látunk, hanem egy olyan telefont, amelynek méretes kijelzője átnyúlik a hátlapra, annak nagyjából felét foglalva el, vagyis ez sokkal inkább hasonlít a jelenleg is alkalmazott megoldásra, amely azonban megáll az oldalsó széleknél.


Az előlapon és a hátoldalon egyaránt megjelenő kijelző (amely tehát egyetlen nagyobb panel lenne) valószínűleg több eltérő feladatot teljesítene – attól függően, hogy éppen melyik oldalt használjuk. Nem úgy tűnik, hogy az érintőképernyőt két részre osztották, de maga a kivitel (talán éppen emiatt is) logikus evolúciós lépésnek tűnik, amely nagyobb eséllyel vezethet el a sorozatgyártáshoz, hiszen egy szabadon hajlítható, rugalmas kijelzőnél jóval bonyolultabb technikai akadályok merülnek fel, vagyis erre még várnunk kell. Azt persze még nem tudjuk, hogy ez a megoldás mikor bukkanhat fel, de jó eséllyel már 2018 folyamán bemutatkozhat egy ilyen telefon – kérdés, hogy milyen fogadtatásra talál majd a potenciális vásárlók körében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • z0ty4 #2
    van időd spórolni rá :)
  • PeeTeR #1
    hihetetlen, hogy mindig ennyit kell varni egy uj samsung -ra....