Mortimer

Romló Intel kilátások

Az Intel a mai tőzsdezárás után bejelentette, hogy harmadik negyedévi nyeresége messze a várakozások alatt lesz; ezt követően részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

Eladásai csak 3-5 százalékkal lesznek nagyobbak a második negyedévi 8.3 millárd dollárnál. Hasonló figyelmeztetést több mint két éve nem tettek közzé. A bejelentés után részvényeik értéke 21 %-al csökkent, és jelentős kihatása volt más high-tech vállalatok papirjaira is. A világ legnagyobb chipgyártójának közlése számtalan spekulációt indított meg a globális piaci igényekkel kapcsolatban, és a személyi számítógép-eladások apadását is előrevetíti.

A harmadik negyedév tipikusan a leggyengébb a chip- és a PCipar világpiaci eladásainak tekintetében. Az iskolakezdési időszak ellenére az Intel eladásai a várakozások alatt alakultak, hasonlóan a Microsoft Windows 2000-es operációs rendszeréhez. Az elemzők szerint a mögöttes ok az lehet, hogy a vállalatok nem igénylik a frissitést, nem kivánnak nagy összegeket ölni számítógépparkjuk lecserlésébe, amíg az nem válik szükségessé.

Az európai eladásokra jelentős kihatása van a gyengülő eurónak; az Intel 1999-es összeladásának 26,5%-át Európa teszi ki, 7.79 millárd dollárt a 29.4 milliárdból.

Ashok Kumar, a U.S. Bancorp Piper Jaffray elemzője e hónap elején közzétett elemzésében a piacnövekedés lassulását jelezte előre (kivéve Japánt), és véleménye szerint a PC piaci helyzet korántsem olyan erős, mint azt korábban gondolták.

A szakértők szerint az Intel riválisára, az AMD-re még nagyobb súllyal hathat az eladások romlása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!