Berta Sándor

A Microsoft tárolja az osztrák tanárok leveleit

Ausztriában egységes e-mail címeket kapnak a tanárok. A postafiókok tartalmát Írországban fogják tárolni.

Nyugati szomszédunknál több tízezer pedagógus kap majd @bildung.gv.at végződésű e-mail címeket. Ez már önmagában vitát váltott ki, de az tovább fokozta a felháborodást, hogy kiderült, hogy a postafiókok kezelését a Microsoft fogja végezni és a társaság minden fájlt Írországban tárol majd. A tanárok egy része az adatai miatt aggódik. Josef Pichlmayr, az Ikarus bécsi biztonsági cég munkatársa bírálta azt, hogy a megbízást egy külföldi és nem pedig egy helyi vállalat nyerte el, pedig számos osztrák vállalkozás van, amely képes lett volna megbirkózni a feladattal.

Az ügyben illetékes osztrák oktatási minisztériumnál és a Szövetségi Számítógépközpontban (BRZ) sem értik a felháborodást. A szaktárca arra hivatkozott, hogy jogellenes lett volna egy helyi társaságot előnyben részesíteni a projekt során, ráadásul a tanárok adatait és az elektronikus postafiókok adminisztrációját a BRZ fogja végezni. Az ehhez szükséges tárhelyet azonban a Microsoft biztosítja, de az Európai Unió területén található szervereken. Miután a program a minisztérium és a Microsoft Európa között már korábban megkötött Microsoft School Agreements keretében kerül sor, így nem volt szükség pályázat kiírására.

A szaktárca és a BRZ álláspontja továbbá az volt, hogy az adatvédelem miatt szintén nem kell aggódni, hiszen Írországban ugyanazok az európai adatvédelmi törvények vannak hatályban, mint amelyek Ausztriában. Emellett a Microsofttal egy írásos szerződést is kötöttek, amely garantálja, hogy minden jelenlegi és jövőbeli európai adatvédelmi törvényt figyelembe kell venni. Végül ott a titkosítás is, amely garantálja, hogy senki nem fér hozzá a postafiókok tartalmához. Mindezek ellenére Pichlmayr és Georg Markus Kainz, a quintessenz egyesület adatvédelmi szakértője is úgy vélte, hogy az osztrák államnak meg kellett volna őriznie az ellenőrzést az adatok felett és nem lett volna szabad azt kiadni egy magántulajdonban lévő külföldi cégnek.

Érdekesség, hogy más fontos adatokat, például a központi nyilvántartást, a bűnügyi adatbázist és az alkotmányvédelmi információkat a szövetségi belügyminisztérium tárolta el, a kritikus fájlok kezelésére pedig a Rubicon IT nevű bécsi vállalat kapott megbízást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #2
    De hát nem a MS kapacitásával kell versenyezni, hanem egy konkrét feladatot megoldani: több tízezer postafiókot üzemeltetni.
  • bon #1
    "Josef Pichlmayr, az Ikarus bécsi biztonsági cég munkatársa bírálta azt, hogy a megbízást egy külföldi és nem pedig egy helyi vállalat nyerte el, pedig számos osztrák vállalkozás van, amely képes lett volna megbirkózni a feladattal." Ezt viccnek tartom, nem sok akkora cég van aki ilyen infrastruktúrával meg szoftver környeztettél rendelkezik mint a Microsoft.