MTI

Elektronikus nyomkövetőt vezetnek be a cseh házi őrizetes raboknál

Elektronikus nyomkövető készülékekkel fogják ellenőrizni a cseh hatóságok azokat a személyeket, akiket házi őrizetre ítélt a bíróság - közölte a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24).

A vonatkozó törvényt már 2009-ben elfogadták, és 2010-ben életbe lépett, de a prágai igazságügyi minisztériumnak csak most sikerült biztosítania a szükséges eszközöket. "Nyolc évbe tellett, de most már valóság... Aláírtuk a szerződést az elektronikus nyomkövető készülékek gyártójával" - mondta Jirí Pelikán cseh igazságügyi miniszter a televízióban. A szerkezeteket az izraeli SuperCom cég fogja szállítani, s az első mintegy 300 darab a jövő év kezdetétől már a hatóságok rendelkezésére áll. Pelikán szerint az izraeliek összesen 3000-et szállítanak, és ez megközelítőleg 100 millió koronájába kerül az államnak.

A nyomkövető készülékek kisebb mobiltelefon nagyságúak, az elítéltek a lábukon fogják hordani. A gyártó cég szerint mínusz 20 Celsius-fok és plusz 50 fok közötti hőmérsékletet kellene kibírniuk. A rendszer részét képezi egy monitorállomás, amelyet a házi őrizetben lévők lakásában helyeznek el, és GPS segítségével ellenőrizni fogja, hogy az őrizetes engedélyezett vagy tiltott területen tartózkodik-e. Amennyiben az elítélt a tilos zónába téved, a készülék azonnal jelzi a hatóságoknak, és az elítéltnek büntetésre kell számítania.

Csehországban 2009-ben fogadta el a parlament az enyhébb bűncselekmények miatt elítéltek házi őrizetéről szóló törvényt, amely 2010 január elsejétől érvényes. Az igazságügyi tárca eddig már több pályázatot is kiírt a szerkezetek beszerzésére, de különböző okok miatt mindegyik sikertelenül végződött. Öt éve, 2012-ben a bíróságok 514 személyt ítéltek házi őrizetre, de miután az ellenőrzés nehézkes, az ítéletek száma tavaly már 169-re csökkent. Ezen a helyzeten kellene változtatniuk az elektronikus nyomkövető készülékeknek.

Az állam számára nagyon fontos, hogy a modern rendszer bevezetésével komoly összegeket tudnak megtakarítani. "Egy rab házi őrizetben tartásának állami költsége naponta mintegy 120 korona. Ha a napot börtönben tölti, akkor az összeg 1100 korona" - mondta a miniszter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #1
    Lassan a scifiből ...valóság lesz...