MTI

Fegyvereket szerel drónjaira a francia hadsereg

Franciaország felfegyverzett drónokkal látja el a hadseregét, az Egyesült Államok, Izrael, Nagy-Britannia és Olaszország példáját követve - jelentette be Florence Parly francia védelmi miniszter.

"Elrendeltem a hírszerzési és felderítési drónjaink felfegyverzését" - mondta a tárcavezető a délkelet-franciaországi Toulonban rendezett védelmi nyári egyetemen parlamenti képviselők és katonai vezetők előtt tartott beszédében. A pilóta nélküli katonai repülőgépek területén az Egyesült Államok számít úttörőnek Nagy-Britannia előtt. Olaszországnak 2015-ben engedélyezte Washington a Reaper típusú katonai katonai drónok értékesítését. A közel-keleti országok közül Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Irak, Irán, Pakisztán és Törökország rendelkezik védelmi célokra használható, felfegyverzett drónokkal a francia szenátus májusban közzétett jelentése szerint, valamint több közép-ázsiai ország is tervezi a beszerzést.

"A gyakorlatban a döntés első körben a Reaper drónokat érinti, amelyeket az Egyesült Államoktól szerzünk be. Precíziós fegyverzettel látjuk el" - mondta a miniszter. Franciaország jelenleg hat Reaper drónnal rendelkezik, amelyből ötöt a nigeri Niamey-ben állomásoztat a hadsereg, a Száhel-övezetben a dzsihadistákkal szembeni hadműveletek támogatására, míg egy a délnyugat-franciaországi Cognacban található, de egyik sem felfegyverzett. "A jövőbeni európai drón, amelyről tanulmányokat végzünk Németországgal, Olaszországgal és Spanyolországgal, szintén felfegyverzett lesz" - hangsúlyozta Florence Parly.

A harci drónokkal kapcsolatos "félelmek és csúsztatások" elkerülése érdekében a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy nem "gyilkoló robotokról" van szó, ugyanolyan szabályok vonatkoznak majd rájuk, mint a jelenlegi fegyverekre. "A döntés nem változtat az erőhasználat szabályain, a fegyveres harcok jogának tiszteletben tartásával (...) A harci drónok bevetési szabályzata szigorúan meg fog egyezni a jelenleg alkalmazott szabályokkal" - tette hozzá. A miniszter szerint a francia fegyveres erők hatékonyabbak lesznek az új drónokkal, a "kölcsönösen okozott károk" mértéke korlátozott lesz, a harci repülőgépek, helikopterek felhasználása pedig optimalizálódhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!